2013. szeptember 10., kedd

Bearfood – Shopping a mennyben (2013)

A Bearfood több mint 15 éve nyomja töretlenül a szabbatista nyomvonalon haladó heavy/doomos, stoner ízű örök érvényű zenéjét. Hosszú idő telt el a 2008-as utolsó albumuk óta. Igaz közben kijöttek egy 15 éves jubileumi koncert - válogatás- albummal, de mégis öt évet kellett várnunk, hogy a medvék egy új albummal rukkoljanak elő, amin a tőlük megszokott módon hozzák az igazi kemény, dallamos ősi riffeket.



A lemez Intro-ja némileg szokatlan ebben a műfajban. Egy harmonikás ízes magyar népdal betéttel indít, ami lehet merész, de mégis jópofa. Ami ez után jön, az már hozza a tőle elvárt medve riffeket. A Sopping a mennyben erős heavy/doomos dallammal, középtempósan sodródó a refrén alatt belassulós lüktetésekkel mutatja meg az égi plázát.

„A rajtad feszülő dressz lesz majd az a kereszt,
ami el nem ereszt.
Rájössz, hogy a mindenség pénzben mérve semmiség,
s téged is befogad még.”

A szöveg hűen tükrözi a mai világban elvárt trend életképet - áll, sorba, vásárolj, hogy téged is megvásároljanak akciósan, szinte ingyen… ez a szép új világ! Az Örökké az Enyém ritmusaiban erősen keverednek a doom metál és a sludge jellegzetes fűrészgépes tépései, amitől a dal olyat szakít, mint medve a kerítést. Az ének remekül fel van építve a betorzított részek igazán ütősek. A szöveg mondanivalója jelenkorunkra igen helytálló sorai kedvenc költőim (Radnóti és József Attila) idézeteiből gyökerezik ki, és fakad belőlük egy életképes életösztön lehetősége.  A Félember-ben a lét hétköznapi kérdéseit feszegeti Tamás Nándor (énekes-szövegíró). „Félember a munkád mennyit ér” teszi fel a kérdést. A dal mind ritmusilag mind szövegileg húzós akár a napi meló és elgondolkodtató, hogy mennyit is érünk vagy, hogy más mennyit is ér! Hiába a napi robot és hajtás, amíg valaki mindent meg él addig az átlag Félember csak fél élet él. A Felizzik és pörög hozza a Bearfood-ra jellemző erős, lendületes zakatolását, száguldását.  Mondhatni van benne nafta! Az előző dalból még bennem maradt kis pesszimista tüskét kifricskázza a szövegben megbúvó lehetőség, ami egy újabb reményt add a Félembernek   „A menny a Földön is könnyen rád talál” és az élet Felizzik és Pörög, mint a gép. A pörgés után nehéz szilárd alapokra helyezett ritmusaival jön a Kezdet és Vég. Egy igazi lassú sodrású doom slágernóta a maga fémes metálos szólóival, basszus kiállásával és az egész dal alatt profi ütemben játszó dobok játéka, valamint cinek kavalkádja újra bólogatásra serkenti nyakizmaimat. Önmagunk fogságában vagyunk ez a kezdet és a vég „úgy érzem, néha szétszakít, egy apró halál”.  Ölni jöttem (Töredék II.) Van, hogy az ember életében eljönnek olyan dolgok, döntések, amit meg kell tennie. Amikor az életéért feléget mindent, hogy újra kezdje, még akkor is ha az a halálba vész.

„Már nem bánom,
ó a halálom,
van hova mennem,
s tudom, hogy mit kell tennem.”

Ha az előbbi dalra azt mondtam, hogy doom slágernóta, ez még jobban az! Az egész dal ritmusszekciója, zenei hangulata slágeres gitár dallamokon, szólókon hömpölyög az elejétől a végéig. Az Édes íz alatt újra felpörög az élet sebessége. Egy erős, markáns gyors stoner vágtába van bele foglalva az élet utolsó esélye, amit jó nagy kortyokban szívunk magunkba, és ebből nem adnánk másnak semmiért. Bearfood-hoz illően, mondhatni stílusosan egy sejtelmes medvecsörtetéssel és marcangolással veszi kezdetét a lemez záródala, a Besúglak. Egy erőtől duzzadó, kőkemény fiffelésű, csápolós, fejrázós doom metál nóta, aminek a szövegből árad az emberi aljasság és mások emberi létének a semmibe vétele. A dal egy olyan alakot mutat be meg, akiben belegyökerezett a világ gyűlölete, a jóléti értékekért pedig nem csak, hogy bárkit, de még saját hűségét is képes elárulni. Újabb remek tükörképe mai elkorcsosult, anyagias világunknak.

A Bearfood zeneileg egy erős albumot hozott nekünk, szövegileg pedig hatalmas pofont ad a mai tébolyult társadalomnak. Ha jól sejtem Tamás Nándor az átlagemberhez képest nyitottabb szemmel szemléli az aktuális társadalmi helyzetet, amint hűen visszavetít szövegeiben. A zenekar nagy erőssége és érdeme, hogy ellentétben, az ebben a műfajban megszokott angol nyelv helyet magyarul adják elő dalaikat. Amiért minden tiszteletem az övék! És természetesen ezért a remek albumért! Bruummm


Tagok:  Horváth Kitti - basszus,  Balázs Bertalan - gitár, Tamás Nándor - ének, , Medve Tamás - gitár, Gacsó Imre - dob







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése