2014. február 26., szerda

Southern Comfort – Akiket átjárt a déli zene füstje

A felvidéki Southern Comfort zenekar felállásában a tavalyi év vége felé változás következett be. Binó Tibor gitáros elhagyta a zenekart, s helyére egy új tag érkezett. Hogy ki is ez az új arc a bandában és, hogy milyen új tervekkel állnak elő a füstös délies ízek kedvelői, erről beszélgettem vajda Jancsival a zenekar énekes-basszusgitárosával!

Szia Jancsi! Akkor kezdjük is az elején Binó Tibi gitáros távozásával. Pontosabban mi is történt?

Szia! Na, igen!  Tibi barátunk leszállt a  pokolba vezető vonatról.Egyébként semmi különlegeset nem tudunk mondani a  szakításról, egyszerűen csak jobban előtérbe kerültek számára a  magánéleti dolgok, és már nem tudta úgy összehangolni a  zenéléssel, ahogy szerette volna.  A  döntését teljes mértékben megértjük és tiszteletben tartjuk, és továbbra is a  tesónk marad.

Mit tudhatunk az utódról? Ki tölti be a megüresedett gitáros posztot? 

Az új gitárosunk Mészáros Szabolcs, aki nagyon jól rásegített a banda átlag életkorának a csökkentéséhez. Egyébként szintén a mi környékünkről származik, és több zenekarban nyúzta már a húrokat. Mi is onnan ismertük, hogy láttuk néhányszor közös bulikon, és benne láttuk meg azt a stílusú gitározást, ami a legjobban illik a zenénkhez. Decemberben kezdtük a közös próbákat és Szabi nagyon hamar megtalálta a helyét a bandában. Viszont a legkeményebb része még csak most jön a beilleszkedésnek, amikor elindul a tavaszi-nyári koncertsorozatunk. Ott fog majd eldőlni, hogy bírja a fickó a "rakkendrollt”. 

Kanyarodjunk egy kicsit vissza a zenekar kezdeti éveihez. 2008-ban, hogyan is jöttetek össze, és milyen elhatározásból döntöttetek úgy, hogy ezt a mai rock zenei társadalomban kevesek által játszott délies füstös, hard rockos rhythm ’n blues zenei keveréket akarjátok játszani?

 A szokásos sztori. Néhány „átmulatozott” éjszaka után Szilvási Tibi barátommal úgy döntöttünk, hogy ideje lenne már tényleg olyan zenét játszanunk, amilyet igazán a magunkénak érzünk. A dobosunkkal, Kiss Flórival együtt tizenéves korunk óta zenélünk különböző formációkban, de igazából sehol nem azt játszottuk, amit szeretünk. A stílus egyszerűen csak adta magát. Mind a négyen kicsit mást hallgatunk és szeretünk a rock-metál zenéken belül, de ez az a stílus, amit mindannyian teljes mértékben fel tudunk vállalni.

Gondolom az első albumotokig végig jártatok ti is mindent, amit minden rock zenekarnak kell. Sikerek, események ez idő alatt?

Ez bizony így van, sőt. Még most is futjuk ezeket a köröket. Úgy gondolom, hogy akkor lesz igazán erős és hiteles egy zenekar, ha szépen lassan végigjárja ezeket a lépcsőfokokat. Úgy igazából 2010 körül kezdtük komolyabban venni a bandát, ekkor fel is játszottunk az első demónkat.2011 és 2012 a tehetségkutatók időszaka volt. Több neves rendezvényen vettünk részt, és nagy örömmel mondhatom, hogy bizony mindenhol benne voltunk az első három helyezettben. Azért mondom, hogy nagy örömmel, mert ez adott egy hatalmas  inspirációt, és kedvet ahhoz, hogy még jobban nyomjuk a bandát. A 2013-as év folyamatos koncertezéssel telt, nagyon sok klubban megfordultunk, főleg Magyarországon, de voltak jó kis bulik a Felvidéken is. Szintén ekkor adtuk ki digitálisan,az első kis albumunkat, Csak lazán címmel. A másik nagyon fontos dolog, hogy a nyáron, a szolnoki Denevér stúdióban felvettük az első teljes albumunkat is, ami jelenleg a kiadás előtt áll.

A 2013-as Csak lazán albumotok mennyire hozta meg azt az úgy mond ismeretség kategóriáját?

Hát, ez attól függ, hogy vesszük. Ahol írtak róla, ott mindenhol egész jó kritikákat kapott. Viszont mi nem is vártuk ettől az EP-től, hogy sokkal nagyobb ismertséget hozzon a zenekarnak. A felvételeket is házi körülmények között oldottuk meg, és a konkrét célja az volt az albumnak, hogy lehessen  végre hallgatni tőlünk valamit, mivel addig csak különféle élő felvételek keringtek a legnagyobb videó megosztón. 

Használtok egy hangszert, ami úgymond a zenétek meghatározó hangulatát adja meg. Ez pedig a Hammond orgona. Honnan jött a hangszer ötlete?

Nagyon egyszerűen! Mégpedig úgy, hogy Tibi, akivel alapítottuk a  bandát billentyűzik. Szóval természetesen adta magát, hogy legyen a  zenénkben Hammond. Nem kellett keresni embert aki tudna rajta játszani, hanem minden adott volt. Próbáljuk is minél több helyen kihasználni ezt a méltatlanul elhanyagolt hangszert, mert szerintem ad egy plusz ízt a zenénknek.                                                                                                                                  
Tervek 2014-re és a jövőre vonatkozólag?

Jó néhány tervünk van a 2014-es évre, de a legfontosabb az, hogy végre megjelenjen az elsoő hivatalos nagylemezünk. Nemrég fejeződött be az album keverése, és mi már alig várjuk, hogy megmutathassuk mindenkinek, hogy mit is hoztunk össze a  Denevér stúdióban, Boros Béla, és Cserfalvi “Töfi“ Zoltán felügyelete alatt. Nem szeretnék elkiabálni semmit, de úgy néz ki, hogy a  tavasz folyamán sikerül megjelentetnünk, méghozzá egy kiadó által, amelyikről egyenlőre nem szeretnék elárulni többet, mert még nem biztos semmi.Minimum egy videó klip is tervbe van véve. De ha lenne rá lehetőség, akkor jó lenne egy kisebb werkfilmet is összerakni a  stúdiós napokról. Utána pedig szeretnénk az ájulásig koncertezni, és tényleg mindenhol bemutatni az albumot, ahol csak lehetőségünk adódik rá. Eddig nem panaszkodhatunk, mert elég szépen alakulnak a tavaszi-nyári BLUES N‘ ROLL TOUR 2014 koncertsorozat dátumai. Ahol már biztosan találkozhattok velünk: 

Március 14. – Collosseum, Kassa (SK) – a Tankcsapda vendégeként
Március 28. – T-boy Rock Klub, Sátoraljaújhely (HU) 
Április 26. - Riders Pub, Kassa (SK)
Május 24. – Megarock fesztivál, Beregszász (UA)
Május 25. – Motoros találkozó, Nyírtét (HU)
Május 30. – Jazz&Blues fesztivál, Hajdúboszormény (HU)
Június 6. – Corner Stage, Miskolc (HU)
Június 7. - Motoros találkozó, Tornalja (SK)
Június 21. Motoros találkozó, Nyírgelse (HU)
Július 12. - Tóalj fesztivál, Téglás (HU)

Srácok, Köszönöm az interjút!

Nagyon szívesen, mi köszönjük a  lehetőséget.   



Tagok: Kiss Flóri - dobok, Szilvási Tibi - billentyűs hangszerek, vokál, Vajda Jancsi- ének, basszusgitár, Mészáros Szabolcs - gitár









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése