2016. június 12., vasárnap

Szikes – II. ’EP 2016

A pár hete Budapesten koncertező vajdasági (Magyarkanizsa) instumental desert rockot játszó Szikes zenekar II. címmel adta ki második 3 dalos kislemezét. A közel tizenkét perces ’EP dalai továbbra is a már az előző kislemezükről megismert Karma to Burn, Kyuss sivatagos, illetve a Fu Manchu strandpapucsos, pálmafákkal szegélyezett stoner zeneiség nyomdokain haladnak némileg felkeményített sludge metalos behatásokkal.


A kezdő tisza című szerzeményük is egy ilyen lassú áramlású mocsaras riff-hordalékokat darál közel öt percen át, amit lüktetőbb vérárammal követ a hold-járás progresszív befolyásoltságú alapvetően Karma to Burn ízű hangulat világa. Az ’EP záró szikes egy hamisítatlan desert rock orgia, amibe Sziveri János vajdasági magyar író,  A rövid élet titka - Életregényem szinopszisa című írásának visszaemlékező sorai lettek belefűzve.

„Bekalandoztam a Délvidéket, ám nemcsak tájait, hanem a szellem - szellemtelenség? - vidékeit is. Az ottani kultúra kellős közepéből zuhantam a margóra. Irodalmat szerveztem, éltem a bohémek életét, nyomorogtam, majd jött a súlyos betegség, a mérhetetlen testi szenvedés...

Tájélményem kizárólag a Bánság: szikes, agyagos sík, a Bega folyó, és gyermekkorom gyöngyszeme - Lukácsfalva, Vajdaság legnagyobb halastavával s nagyapám gyönyörű gyümölcsösével. Ha időnként visszamegyek oda, alig is találok már valamit az egykori szépből, nem maradt egyéb, csak a szikes, agyagos sík, és néhány emléktöredék a fejemben.


Él és emlékezik tehát egy "kalandor", megéli emlékeit, megemlékezi életét. Majd ő maga is belepusztul boldogsággal pácolt csalódásainak, ürességének, hiábavalóságának sorozatába.”



SZIKES – II. ’EP 2016

1.       tisza
2.       hold-járás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése