2013. június 21., péntek

Toscrew – Zászlós doom sátánok

Toscrew zenekar épp, hogy hazaért Baltikumi turné körútjáról, rögtön elő is rukkoltak ˝Choices Were Made˝ című új albumukkal. A magyar sludge/stoner/doom sátánok sötét förmedvényeit a nyár folyamán itthon is el lehet majd csípni egy-két fesztiválon, koncerten. Hogy mik is voltak a zenekar, valamint ennek az új albumnak az előzményei, arról Südi Kristóffal, a zenekar gitárosával beszélgetek. na, és persze a Baltikumi turnéról és a Ghost-ról!

Szia Kristóf! Örülök, hogy kötélnek álltál az interjúval kapcsolatban!

Helló Armand, mi köszönjük a megkeresést! 

A 2012-es Crawl ’EP-tek egy komoly stílusváltáson ment át. Elmaradtak a durva, gyilkos death metálos darabolások, helyette a súlyosan és sötétebb doom és sludge vette át a vezető szerepet zenétekben. De nem csak a zenében, a zenekaron belül is történtek új változások, például új énekes! Mi hozta ezt a stílus, és tagváltást? 

Igen, így volt. 2004es alakulásunk óta van egy keménymag nálunk, az alap dob-basszus-gitár felállás. Ezt a triót próbálgattuk mindenféle stílussal, hangszerrel feldobni. Pete csatlakozásával befejeztük a kísérletezést. A legutóbbi (és egyben legelső) nagylemez után éreztük teljesen kiégettnek magunkat. Nem jött több ötlet, nem okozott örömet a darálás és éreztük, hogy valamit tenni kell ha folytatni akarjuk. Matyival  - aki addig énekelt a basszusgitár mellett – megbeszéltük, hogy valami vérfrissítésre lesz itt szükség. Rövid keresgélés után, Gazsika (Torn From Earth) ajánlotta Petet, hogy volt anno Stereochrist meghallgatáson és neki nagyon tetszett. Felszínesen ismertük is egymást, úgyhogy megkerestem azzal a szándékkal, hogy csatlakozhatna, szerencsére igent mondott. Ami a stílust illeti, a lassú-súlyos dolog régebben is közel álltak hozzánk, csak jobban domináltak a hadarások. 

Az új énekes gondolom új vért, és új lendületet is hozott a zenekarba?

Oh persze. Petevel az első közös megmozdulás mondjuk egy két napos Erdélyi turné volt, ahol a régi számokat játszottuk és ő, mint basszer volt jelen. De legalább arra jó volt, hogy belekóstolhasson, hogy-hogy mennek nálunk a dolgok (nem tudom mennyire befolyásolta amúgy. Pete csatlakozásával nem csak énekest, de gitárost és stúdióst is kaptunk. Multifunkciós a csávó. Úgyhogy a lendület visszatért, hamar elkészült az első 4 szám. 

Közel 10 éve zenéltek! Hogy állt össze anno a zenekar? Esetleg jövőre valamiféle jubileum?

Annak idején mi még szaros tiniként ismertük meg egymást, görkoris csapat voltunk. Aztán valahogy kimúlt a tűz, de szerettünk volna továbbra is együtt lógni. Aztán az egyik srác dobolt, innen jött az ötlet, hogy csináljunk zenekart, mert eléggé szeretjük a metál zenét. 2004es alakulás igazából csak az ötlet kipattanását jelentette. Utána még kellett hangszereket venni, megtanulni játszani rajta, tagcserék, próbaterem stb. Lényegi munkáról 2008 óta beszélhetünk, így nem is tervezünk semmiféle ünneplést.

A Choices Were Made albumotokon 9 remekbe szedett dal van. Mióta értek bennetek ezek a dalok? 

Ugye Pete 2011 novemberében csatlakozott hozzánk, akkor kezdtük írni a nótákat. A lemezre 2 teljes Pete nóta érkezett, amiket már előbb megírt, mi csak „feldolgoztuk” őket. Szóval bő egy év termése. Nem kapkodunk. 

Erre az albumra felkerült az előző ’EP, a Crawl négy dala is, felgyúrva, még jobban felbikázva. Ez egy előre eltervezett koncepció volt, vagy csak így alakult?

A Crawl 'EP csak azért létezik, hogyha valaki eljönne koncertre és érdekli, hogy manapság milyen zenét játszunk, legyen útmutatója. Ez egy demó minőségű 4 szám, abból nőtte ki magát, hogy Pete otthon rögzítette magának az elkészült számokat, hogy éneket tudjon kitalálni rá, valamit nekünk megmutatni, hogy „kívülről” hogy szólnak a nótákat. Természetesen szerettük volna felvenni őket rendesen stúdiós verzióban is, így hát nem is volt kérdéses, hogy a Choices were made-n szerepelni fognak. 

Lassan, vagy már mondhatni ti is azok közzé a zenekarok közzé tartoztok, akik többet játszanak külföldön, mint idehaza. Májusban volt egy Baltikumi turnétok. Mesélnél erről és, hogy sikerült ezt összehoznotok?

Persze. Van pár zenekar a környezetünkben, akik elég sokat járnak különféle turnékra és nagyon megirigyeltem őket. Ugyan eddig is utazgattunk elég rendesen, de mindig csak ilyen 1 napon belül volt a hatótávolság. Na, ezen felbuzdulva (és a személyes ügyekből, lévén, hogy északra sosem utaztam még) kitaláltam, hogy irány Észtország. Igazából az elhatározás volt a legnehezebb, utána már olajazottan ment minden. A death metálos Nigromantiával voltunk, akik már régi, kipróbált haverok. Úgy osztottuk fel, hogy én szervezem az útvonalat és a klubokat, ők adják a buszt és a cuccokat. Végül is Lengyelország, Litvánia, Lettország és végül Észtországban jártunk. Nagyon tetszett mindenkinek ez az egy hét, itt jöttünk rá, hogy ez a rokk-zenélés lényege. Utazni, csövezni, sört inni, mindennap máshol kelni. 

Ide haza talán nem annyira vevő a közönség az efféle zenére? Mennyivel másabb az ottani közönség, illetve metál/doom élet, réteg?

Szerintem azért itthon is van egy egész izmos rétege ennek a zenének. Legjobb példa a tavalyi Wall of Sleep/Stereochrist 10 éves bulija volt. A főbandák előtt alig voltak népek, de mire jött a WOS és a Stereochrist faszig megtelt a hely. Hol vannak ezek az emberek vajon?
Szerintem a Baltikumban nincs kimagasló metál élet. Abban más mint mondjuk Magyarország, hogy ott kíváncsiak az emberek.  Ingyenes bulik voltak, nem is volt más fellépő, mégis szép számmal megjelentek mindenhol. Meg ott van egy idősebb réteg is, akik még mindig aktív koncertlátogatók. 

Úgy hallottam, hogy Te hatalmas Ghost rajongó vagy! És most voltál a bécsi Ghost koncerten… milyen volt?

Ja, igen, nem titkolt tény, hogy a Ghost volt az a banda, amelyik áttérített véglegesen a blastbeatről a tiszta énekre. Egyik ismerősöm posztolt tőlük anno egy komplett koncertet én meg nem hittem a szememnek, fülemnek. Mintha először hallottam volna metált.
A bécsi koncertről meg múlt héten szereztem tudomást így azonnal kellett intézkedni. Szerencsére kijutottunk, megnéztük, élveztük, baromi jó volt. Szerintem mindig nagyon különleges érzés, amikor valami ennyire hatással van az emberre.

A ˝Call me on my name˝ dalotok véleményem szerint egy hatalmas Ghost feelinges szám, csak sokkal izmosabbra gyúrva! Volt is vele valami ilyen szándékotok, már mint, hogy ilyen legyen? Vagy csak valóban én rám hat így!

Igazából én nem érzem, hogy Ghost-osra sikerült volna. A nótát lényegében az ének témák a főszereplők, amiket ugye Pete hoz, ő pedig eléggé rühelli a Ghost-ot!

A nyár folyamán két nagyobb fesztiválon is felléptek… és utána?

Igen, eljött ez az idő is, hogy fellépünk idén a Szar feszten és a Zorall sörolimpián. Nyárra cirka ennyi a terv, hiszen mindenkinek nyár van, sokat utazgatunk, szétszórtan. Őszre tervezzünk még egy turnét, ezúttal délnek vesszük az irányt, de még képlékeny az egész, hamarosan több infóval szolgálhatok. 

Kristóf, köszönöm a beszélgetést! 

Mi köszönjük az érdeklődést! Sátán! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése