2013. július 24., szerda

Bridge to the Sun – Sivatagi űr vonat

A szegedi Bridge to the Sun desert/space rock formáció hamarosan első önálló koncertjére készül. Hogy hogyan indultak, és szálltak fel erre a zajosan robogó sivatagi űr vonatra, arról Sly, vagyis Papp Szilveszter Zsolt a zenekar dobosa mesélt nekem!


Sly, akkor kezdjük az elején! Hogyan és mikor alakult a Bridge to the Sun?

2011-ben alakultunk, akkor még ketten voltunk, Tamás meg Én. Eredetileg csak egy ide-project lett volna. A nada nevű doom zenekarunk feloszlása után valami újba akartunk Tomival vágni. Kitűzött zenei cél nem volt, csak ment egy-két próba. Közben én beléptem az Urania-ba élő felállásra tagként. Így jegeltük a dolgot. Majd egy évvel később, az Urania-ból való távozásom után jöttünk megint össze. Akkor született az első próba alkalmával a Magma Sunrise dal, ez volt 2012 májusában. 

Ok! És hogyan kerültek be a többi tagok?

Pistivel régebben dolgoztam együtt melóhelyen, már akkor agyaltunk valami közös zenén. Ő így került be 2012 júniusában, Marcell szeptembertől egy hirdetésre jelentkezve. Boci (a darbukás) meg ősrégi haverom Dorozsmáról. Ő idén januárban lett tagja a bandának, és innentől már inkább zenekar lettünk, mintsem side-project.

Szóval összeállt a banda! Tervek, zenei irányok?

Eleinte a stoner rock felé indultunk, de igazából a sok jammelés során rájöttünk, az nem a mi asztalunk. Jobban jönnek az ilyen desert/space rock témák, zsigerből! Mindenki mást hozott magával, pl. Boci a magyar népzenéért van oda, Marcell szereti a matekosabb dolgokat, ugyanúgy, ahogy Pisti a lazább, de ugyanakkor súlyosabb zenéket, Tamás a doom felől érkezett, én meg a hetvenes évek pszichedelikus zenéiért vagyok oda. Ez alkotta azt a közeget, ami végül is maga a Bridge to the Sun! 

És lesz valami kézzel fogható, hallható anyag is ezekből a témákból?

Idén lesz az első koncertünk szeptemberben, Szegeden! És remélhetőleg, a jövő év elején stúdióba vonulunk felvenni az első demót terveink szerint. Igyekszünk jól összerakni a dalokat, de nem annyira kötötten. Szeretnénk, ha megmaradna benne az improvizáció lehetősége, mint a Sun God Motel nótánál. Illetve igyekszünk összehozni a feszesebb, tempósabb dalokat mint pl.: a Space Train, Asteroida, vagy az elszállósabb, pszichedelikusabb dolgokkal mint a Cowcat vs. Mantis Religiosa, illetve a Red Dust. Meg van írva tíz-tizenkét dal alapja, ezeken dolgozunk folyamatosan.

A zenétek alapvetően desert/space rock. Nálatok is, mint sok ilyen stílusú bandánál nincs ének! Ezt eleve így akartátok ének nélkül? Vagy esetleg az ének nem ad megfelelő teret az improvizációk kibontakozásának?

Igen! Agyaltunk egy darabig éneken, de valahogy úgy érezzük, nem kell. Elő fog fordulni a tervek szerit egy-egy átdolgozás, ahol Marcell, a basszerosunk énekelni fog. De ezek még csak tervek. De nem pusztán azt szeretnénk, hogy csak a zene burka létezzen. Igazából így alakult, és jó is ez így.
Nekem még egy szinti azért hiányzik, a szöveges részeket pedig megpróbáljuk narrációval helyettesíteni itt-ott, mint ahogy ez a Sun God Motel dal próbatermi verziójában is hallható. Ez bőven elég. És hát hozzátartozik, hogy nehéz jó énekest találni. De nem is kerestünk, ha-ha!

Akkor jövőre egy demó?

Jövőre egy demó, pár koncert és ahogy alakul, az pont jó lesz, nem akarunk elkapkodni semmit!

Sly, Köszönöm!

Mi köszönjük neked, és azoknak, akik hallgatnak minket!


Tagok: Korom Tamás – gitár, Papp Szilveszter Zsolt ’Sly’ – dob, Laczkó István – gitár, Végh Marcell Zoltán – basszus, Bodor Ferenc ´Boci´ - percussion (darbuka)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése