2013. július 25., csütörtök

Let the Cigar Die – Füstölve a közepébe!

A 2013-as év igen felgyorsította a tiszakécskei Let the Cigar Die zenekar életét. Ami nem is csoda, hisz az év eleje óta sorra kapják a szakmai elismeréseket, kiemelkedő eredményekkel vettek részt számos tehetségkutatón, melynek egyik eredménye, hogy most épp stúdióznak. Továbbá ezerrel nyomják a koncert sorozatokat, melyeken csak még jobban megismerhette őket hazánk stoner rajongó tábora. Hogy az ország keleti feléből miféle rögös, kocsmai cigifüstös szegélykövekkel kirakott úton jutottak el eddig, arról a zenekar gitárosa, Sánta Zoltán mesél.



Szia Zoltán! Vágjunk is bele a szokásos első körbe. Mióta és hogyan alakult meg a zenekar?

2011 júliusában spontán alakult a zenekar első akusztikus verziója Levivel meg velem. Kiesett egy banda egy koncerten és valakinek be kellett ugrani.  Megbeszéltük, hogy milyen közös dalokat ismerünk, aztán a helyszínen gyors próba, kész is lett a repertoár. Ezután egy évig így jártunk ketten zenélni; grunge-os, akusztikus témákkal. Második évben terveztük a teljes zenekarra való bővítést. Csatlakozott Kőrös Zoli és Czene Dávid, és kialakult a jelenlegi forma.

A kezdeti időkben zeneileg inkább a grunge-os vonalon mozogtatok. Hogyan jött a váltás a stoner/sludge felé?

Meghallottuk a DOWN-t, ha-ha! A közös zenélések alkalmával egyre több Down nótát játszottunk, melyeket szerencsére a közönség is szeretett. Így erősödött meg ez a vonal, amely természetesen a saját számainkban is megmutatkozik. Igaz még mindig hallhatóak a dalainkban grunge elemek is, csak úgy, mint számos más stílusjegy, amelyekkel aposztrofálhatnak minket.

Az akusztikus formációtokkal ugyan azon dalokat játsszátok, mint élesben a zenekarral? És esetleg van valamiféle tervetek ezzel a felállással?

Van egy-két dal, amelyet mindkét felállásban szívesen elfüstölünk. Ilyen pl. a Down - Stone the crow-ja. Mindkettő formációval vannak terveink.

Ez az év, nyugodtam mondhatjuk, hogy kedvezően meghálálta az eddigi munkátokat. Több tehetségkutatón kimagasló, győztes eredményeket értetek el. Ilyen volt márciusban a kecskeméti Fringe Fesztiválon elért eredményetek, melyen a legjobb zenekarnak járó címmel egy stúdió felvételi lehetőséget nyertetek (az egri Éter fesztiválon, pedig első helyezést). Most stúdióban vagytok! Lesz ennek a stúdiózásnak valamilyen kézzel fogható eredménye, EP/CD esetleg? És ha lesz, mikor?

Már hallható az Origo stúdióban felvett első anyagunk az I WISH YOU, és várhatóan a nyáron még két dal kijön stúdiós formában, az egyik már félkész állapotban van, masterelésre vár, a másik augusztusban kerül felvételre. Nem mondanám EP-nek inkább lassú kiszivárogtatásnak. De sose lehet tudni, hiszen a zenekar eddigi története is a spontán eseménysorozatokkal alakult.

Nem tűntök egy lusta bandának! Folyamatosan koncerteztek, és ott vagytok minden nagyobb fesztiválon! Milyen visszajelzések érkeznek felétek a koncertekről?

Igen az idei év eddig nagyon jól alakult, Hegyalja után Sziget előtt állunk, sőt lesz még egy Zorall Sörolimpia is, illetve kisebb fesztiválok, klubok. Eddig mindig a hanganyagot várták tőlünk, de végre eljött ez is, az I Wish You már meghallgatható, de hamarosan még két dal érkezik. Addig is a koncerteken hallhatják tőlünk saját szerzeményeinket.

Már jó pár hazai stoner, és metál bandával játszottatok együtt. Kivel, kikkel volt eddig a legjobb közös buli, bulik?

Rengeteg jó zenekarral játszottunk szerencsére eddig, de az abszolút kedvencek számomra az  Apey and the Pea és a Burning Full Thorttle. Csupa rövid nevű banda!

Milyenek írnál le egy Let the Cigar Die koncertet, és hol jobb koncertet adni, fesztivál, vagy egy füstös rock kocsma?

Megyünk (vonatoséjszakázósbuszoskalandosszürkemarhakerülgetősrendszámtáblaelhagyós Levi:Tömi állj meg!) ,játszunk, jövünk.  Viccet félre téve mindkettőt szeretem, a kisebb helyek közvetlenségük miatt tetszenek, a nyári fesztiválok hangulatát meg nem kell bemutatni, mindig plussz érzéseket hoznak ki az emberből. Mindenhol jó zenélni! Akusztikus formációnkkal eleinte néha spontán az utcán zenélgettünk.

Az énekesetek, Levente most egyidejűleg a BarBears frontembere is lett! Mennyire befolyásolja ez a zenekar életét?

Egyeztetni kell az időbeosztást. A zenekar többi tagja is játszik más felállásokban.

Vannak már terveitek a továbbiakra, jövőre nézve?

Saját anyag írása, újabb felvételek készítése és koncertezés!

Zoltán, Köszönöm a beszélgetést!

Szívesen!



Tagok:  Blanár Levente - ének, gitár, Sánta Zoltán - gitár, Kőrös Zoltán Dávid - vokál, basszusgitár, Czene Dávid - dob



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése