2013. szeptember 13., péntek

AMOK – Szent Vér

Az AMOK zenekar 2004-ben alakult meg a gótikus/doom zenét játszó Nevergreen oldalhajtású projektje ként. Amikor 2003-2004 tájékán a Nevergreen-en belül elhidegült az együttműködés és együtt zenélés lehetősége, Matláry Miklós billentyűs és Vladimir Rusić gitáros egy új doom formációt állított össze. Az eleinte projektnek induló, majd magát zenekarrá kinövő felálláshoz olyan tagok csatlakoztak, mint Ispán András basszusgitáros (ex-Deák Bill Band) aki a progresszív rock szerelmese, Németh Attila dobos, aki egy tipikus heavy metál dobos, a mikrofon elé pedig egy olyan jellegzetes fémes torok került Szloboda Tibor (aki jelenleg a The Southern Society énekese) személyében, aki talán a mai hazai metál/doom közeg legmarkánsabb hangja. 


Az AMOK zeneileg és szövegileg is meg maradt a Nevergreen nevével jelzet doom vonalon. Erre utal a zenekar név választása is az AMOK, ami a Nevergreen  egyik legnagyobb klasszikus dalából fakad. Valamint utal a legelső Nevergreen album folytatására egy erősebb, technikásabb, korszerűbb felfogásban. A saját számok mellé ezért is kerültek az AMOK repertoárjába a Matláry és Vlado nevéhez fűződő olyan Nevergreen dalok, mint az Amok, Húszezer év hiába, Furor Christiani, A harang értünk szól, Dance Macabre, Félhomály, és a Vér nász. A zenekar 2005 tavaszának végén jelentette meg első és eddig egyetlen albumát Szent vér címmel, a Hammer Records gondozásában. Az albumon 13 dal hallható, rajta a klasszikus Amok-kal és a még klasszikusabb A Zöld, A Bíbor, és A Fekete, Radics Béla / Bencsik Samu feldolgozással. Az albumra jellemzőek a lassú, közép tempósan döngölős bika erős riffek. Míg az „anya zenekarnál” a gótikus vonások voltak elő térben ezek itt nagy részben elmaradtak, és helyettük  a doomabb elemek, témák kerültek előtérbe. Sikerült az AMOK zenei univerzumában egy olyan atmoszférát teremteniük, ami egybe foglalja a klasszikus metál és az epikus sodródó doom hömpölygését, lüktetését. Szövegileg pedig olyan témákkal álltak elénk mintha minden dalnál egy gótikus regény fejezeteit olvasnánk. A baljóslatú szövegek, valamint a bibliai Jelenések könyve mondatait idéző sorok és Szloboda Tibor robosztus, markáns hangja igazi ízt ad az AMOK új felfogású „fantázia” doom zenei világnak. Az AMOK zenéjében egy olyan komor, monumentalitás komplex súlyos egységét hozta létre, ami csak nagyon kevés együttesnek sikerül debütáló albumaként.
2007 végére a viszonyok újra rendeződni kezdtek a Nevergreen berkein belül, és ennek egyenes következménye az lent, hogy a projekt inaktívvá vált.

 Non omnis moriar!


Tagok: Matláry Miklós - billentyű, Vladimir Rusi- gitár, Szloboda Tibor - ének, Ispán András - basszus, Németh Attila - dob






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése