2013. szeptember 30., hétfő

Saint Petrol – Csöcsök és Lóerők

A Saint Petrol 2006 tavaszán alakult olyan zenekarok tagjaiból, mint az Insane, Fish!, és a VL 45. Egyfajta kitérő volt ez a tagok számára, akik úgy gondolták, hogy saját zenekaraikból, ha kis időre is kiszakadva valami mást, újat kezdjenek el játszani! „Csinálni valami olyan zenét Magyarországon, ami ebben a formában még nem igazán létezik itthon!” – mondták egykoron. És így is tettek! Olyan klasszikus stoner bandák hatásait elegyítették össze, mint a Fu Manchu, C.O.C, QOTSA, vagy épp a Kyuss. Igazi mocskos, ütős, fogós, direkt beleszarós dalaik voltak a maguk egyedi  módján. 

Ilyen lendületes, szőrös dalok szerepeltek a 2006-os Not Music Just Rock című 4 számos kislemezükön is. Ez a négy szám hozta mind azt, amit egy stoner albumnak kell. Sivatag, hatalmas verdák és még hatalmasabb csöcsöket toltak dalaikkal az arcunkba. Sütött belőlük, hogy ezek a dalok igazi, jól bejáratott mocskos riffekre épülnek, még ha a hangzás kissé koszosan garázsos is volt. A gitárok mélyre hangolva hozták dörgéseiket, a basszus búgott, az énekes, Szőke ’Karel’ Károly pedig ösztönből nyomta a jellegzetes szutykos dallamit. Erőből, tüdőből nyomja a My Middle Finger, Asphalt Rodeo, vagy épp a Lazy Man sivatagos témáit. Az ’EP egyébként igényes borítóval jött ki, amin egy csöcsös ördögi (angyalka) látható, akinek bimbóiról bárki rágyújtana!


Saint Petrol – Not Music Just Rock ’EP 2006
1. Asphalt Rodeo
2. Alone in Miami
3. My Middle Finger
4. Lazy Man

Ezek után persze, hogy minden stoner zene örült várta a folytatást, a mi meg is történt 2008-ban a Greatest Tits albummal! Az album borítóján nagy örömünkre itt is egy cicis női sziluett domborít. Az album címe pedig egy remek szójáték, ami utal a dalokra, mint a legjobb cicik gyűjteményére. És ez így is van! A Greatest Tits mindössze 36 perc hosszú, de egy panaszunk nem lehet a rajta megbújó 11 dalra. Már rögtön az elején lever a lábunkról a Slow Rollin Wheels és a Ghost Town Man sivatagos, mocskos lendülete. A vastag riffek, igazi autós feelinget idéznek fel a dübörgő lóerőikkel, amiknek ereje kitart az album végéig. Ezután jön egy súlyosan megpakolt, vontatónyi mesterhármas a Phoenix Has Landed, Skyway Drive és a kétperces még az ˝ördög is a barátom˝ refrénes Short Drink kürtőjéből. Az album leghosszabb dala a 6 perces Spitting Out The Past egy tökös lendületes nóta a közepén bólogatós, elszállós résszel. Az album legerősebb, és legütősebb dala pedig a Chemical Addiction a remek csordavokálával, és kamion erejű zúzósságával. De ne feledkezzünk meg a sivatagos Lost in Galaxy 7, vagy a Mass megfogó fémes dallamáról, valamint a vastag pszihedeliában megmerített Sea of Hidden Fears album záró témáiról se.


Saint Petrol – Greatest Tits 2008

1. Slow Rollin Wheels
2. Ghost Town Man
3. Phoenix Has Landed
4. Skyway Drive
5. Short Drink
6. Another Day
7. Spitting Out the Past
8. Lost in Galaxy7
9. Chemical Addiction
10. Mass
11. Sea of Hidden Fears

De egy szó, mint száz. A szent benzin remek irányvonalat mutatott a hazai műfaj követőinek, és  mai napig kötelező darab minden stoner rajongó repertoárjában.


Tagok: Szőke ’Karel’ Károly – ének, Kovács Krisztián – gitár, vokál, Bende ’Bedooo’ Imre – gitár, Kovács Dávid – basszusgitár, Apró ’Tonya’ Antal – dob



Aki pedig szeretné magának beszerezni a Saint Petrol anyagait (igaz csak mp3-ban) itt be torrentezheti: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése