2014. január 4., szombat

Stoneblade – A kő gurul tovább

A veszprémi Stoneblade zenekar történetében a 2013-as év hozott pár változást.  Nyár vége felé hosszas munkálatok után megjelent True Stories című első nagylemezük, majd az ősszel a zenekar soraiból távozott énekesük. Azonban a zenekar évzáró Szilveszteri Show-ján már új énekessel mutatkozott be, Laky György személyében. Hogy ki Ő, és mit is tudhatunk meg róla, arról személyesen vele és Szakival, a zenekar gitárosával beszélgettem.

Sziasztok! Szaki, kezdjük az elején. Miért is távozott a csapatból Jakabfi Balázs énekes? Voltak valami okok, vagy csak így hozta az élet? 

Szaki: Hi! Az élet törvényei mindig ugyanazt hozzák. Ok-okozat-reakció… Amikor legutoljára beszélgettem a dologról vele, akkor szerintem nem még tudta pontosan elmondani, hogy mi munkált benne. Mára nekem egy kicsit letisztult a kép és azt gondolom, hogy a sok gondja miatt elfáradt. Az energiáit nem tudta már a Stoneblade feltölteni, inkább csak elvenni. Addig tetéződött ez benne, míg egy szép napon döntött a jövőjéről. Nem örültünk neki, de szabad ember. Úgy dönt, ahogy a kedve tartja. Elment szerencsét próbálni, vagy éppen kiaknázni az általa vélt lehetőségeket. Mi nem álltunk az útjába, nem raktunk rá rabláncot. Most a saját dolgaival foglalkozik. Remélem bejöttek neki a számításai.


Gondolom ezután megkezdődött az új énekes keresése. Hogyan akadtatok rá Laky Gyurira?

Szaki: Ahogy mondod. Azt gondoltuk, hogy sürgősen cselekednünk kell, így nekiálltunk a keresgélésnek teljes gőzzel. Több weboldal és média is a segítségünkre sietett (köszönet nekik!), ezért volt annyi jelentkező, hogy tudtunk válogatni. Gyuri is köztük volt. Hanganyagot kértünk mindenkitől. Tudnunk kellett, hogy milyen síkon mozognak az énekesek. Elhívtuk egy személyes meghallgatásra is és tetszett nekünk a srác. Olyan embert kerestünk, akinek a hozzáállásán kívül a humanitása is jó és Gyuriban mindkettő megvan. Ráadásul mindezt megfejelte egy kiváló angol nyelvtudással. Nem találhattunk volna jobbat nála. Még mindig úgy gondoljuk, hogy nem korlátozzuk le Magyarországra a zenénket, főleg úgy, hogy egy Svéd terjesztő is érdeklődik a ’True Stories’ iránt. 

Gyuri, rólad mit lehet tudni? Zenei előélet, stb?

Gyuri: Korábban több zenekarban is megfordultam már, 2006 óta a pécsi BreWtaL zenekar énekese és gitárosa vagyok. Ez nagyon hasonló világú zene, mint amit a Stoneblade is játszik, de ott inkább a feldolgozásokon, például Down és Black Label Society, van a hangsúly. Emellett több ismerős zenekart kisegítettem basszerosként, gitárosként vagy épp énekesként. Játszottam a punktól kezdve a thrash-en át a szimfonikus metálig sokmindent, de ez a Down és a Pepper érás C.O.C vonal az, ami hangulatilag a leginkább közel áll hozzám.

Hogyan mentek az első közös próbák?

Gyuri: Sajnos túl sok időnk és lehetőségünk nem volt próbálni a szilveszteri buli előtt, de úgy érzem, hogy elég gyorsan megtaláltuk a közös nevezőt. A srácok részben szabad kezet adtak nekem, hogy kicsit saját magamat is beletegyem az énektémákba, és szerintem jó úton haladunk. Szaki mutatott egy-két új ötletet is, amikkel mostanában foglalkoztak, jammelgettünk kicsit, és fogyott némi bor... Nagyon élveztem! Az már a legelején egyértelmű volt számomra, hogy egy nagyon komoly, eltökélt csapatba kerültem, szóval alig várom a folytatást.

A Szilveszteri Show-n, hogyan fogadott a közönség?

Gyuri: Őszintén szólva kicsit bennem volt a para, hogy mi fog kisülni ebből, főleg a Stoneblade hazai pályáján pécsi srácként, de aztán a Makk beszámolt négyet, és onnantól nem volt lámpaláz. A koncert után néhány (tucat) sör mellett többekkel is elbeszélgettem, eddig alapvetően pozitív a fogadtatás. Persze lesz még hol összecsiszolódni, de mindennel együtt úgy érzem jó kis koncert volt.

Gondolom, már készülgetnek az új közös dalok. Mikorra várható egy olyan anyag, amin már Gyuri énekel?

Szaki: Legfőbb célunk, hogy mielőbb fel tudjunk állni. Balázs elvesztése fél év kiesést jelent a legjobb esetben és egy féléves koncertsorozat lemondását is. Ezért úgy döntöttünk, hogy visszavonulunk a próbaterembe egy időre és rendbe rakjuk a dolgokat. Aztán jöhet a többi. Egyébként születnek az új témák, de korai lenne megjósolni, hogy mikor tudunk vele előállni. Remélem minél hamarabb, viszont a magunk menetében csináljuk, mert nem akarunk munkától és izzadtságtól büdös anyagot kiadni a kezünkből. Hál’ Istennek Gyurinak is vannak ötletei, ezáltal jó kis vérfrissítést várok majd az új anyagtól. Izgalmas lesz így együtt dolgozni. Már várom! Többet viszont most nem árulhatok el! ’Más különben meg kell, hogy öljelek!’ Bruhahhaaa!

Srácok, köszönöm szépen a beszélgetést!

Mi is köszönjük, hogy megkerestél! Üdv mindenkinek!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése