2014. január 15., szerda

Uzipov – Bazaltkockák (2013)

Az Uzipov idestova 8 éve tolja kisebb-nagyobb szünetekkel, de annál lendületesebben és kíméletlen szókimondással előadott vastag, erős agrár hc/noizzrock-os zsíros stoner riffeit. A zenekar még 2006-ban egy horvát-magyar barátságnak köszönheti létrejöttét, melynek első eredménye hosszas idő után 2011-ben volt hallható egy energikusan pörgős 3 dalos EP-n. Közben születtek az új dalok, melyek a médiákban és koncerteken itt-ott már halhatóak voltak. Ezeket, az új dalokat az EP-ről már jól ismert dalokkal kiegészítve jelent meg a 2013-as Bazaltkockák című első albumuk.   
 


Az album mind a nyolc dala egy „200-as szeg a pofánkba” - ahogy ezt a zenekar mottója is mondja. Vagyis az elejétől a végéig lényegre törő minden finomkodást mellőző tűsarkú riffekkel és szövegekkel rúgnak pofán minket. Már kezdésként jó nagy parasztlengőt kapunk a Fekete neked erősen vágtázó ütemeitől az odamondó szövege pedig könyörtelenül bele fúrja könyökét gyomrunkba. Lendületéből mit sem veszítve folytatja az alázást, a Nem akarom erőszakos alkoholos behatású földbe döngölős ereje, amire testre feszülő cammogós témával jön a legyalulós, május elsejei felvonulós Zászlós barom. Egy slágeresen pattogós történetet hoz az alteresen szavalós ének dallamú Ájulás küszöbén, amit még slágeresebben követ a szinte már rádióbarát Mintha zuhannál ’80-as éveket idéző pop-rock lufi hangulatával. E két hanyagul lazábbra vett dal után egy feszesebb swing/stonert kényeztetést kapunk a Szinte szárazon részegesen hazatántorgós laza swinges hangulatára, és a végén kissé hard rockosra vett orgona témájára. Boldogságot félretéve dühös tűsarkakon táncol A kedvem véget ér dühöngő érzéki rombolása, ami aztán igazán kitombolja magát a záró 18 komplexen progresszívebb instrumentális apokalipszisben hullámzó varacskos delíriumában. 

A Bazaltkockák egy bitang mód furkó anyag a maga nyersességével és odamondó szókimondásával, valamint az erőteljes koszos hangulatával. Ha meghallgatod garantáltan le mész kutyába! Félre teszel mindent, hogy kinyiss egy üveg pálinkát, és már jön, a szeret!  



Tagok:  Yetterman - ének, basszus, Grog - gitár, Gabihargita – dob




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése