2014. február 12., szerda

HAW - Soundtrack of Our Friendship (2014)

A HAW 2009-es első anyaga (a Sterochrist „feloszlását” követően) remek lehetőséget adott négy jó barátnak, nevezetesen Binder Gáspár dobos, Szabó Márton gitáros, Szabó 'Pó' Péter basszusgitáros/vokál, valamint Makó Dávid énekes/bendzsós, hogy a már régóta tartó barátságukat az együtt zenélésörömével még jobban elmélyítsék. Az eltelt öt év alatt a több hazai és külföldi koncerten együtt töltött poros idő ezt a barátságot újabb élményekkel és tapasztalatokkal gazdagította. Igaz, hogy volt olyan időszakuk, bár nem a barátságukból kifolyólag, amikor azt lehetett hinni, hogy a HAW igáslovai már nem húznak tovább. Ez időkben a tagok más testvérzenekaraik sikereire koncentráltak, és egy véletlenszerű, vagy talán nem is annyira véletlenszerű koncertnek köszönhetően újra nekiálltak a közös örömzenélésnek, mindenféle terv és cél kitűzése nélkül. Ennek az örömzenélésnek és barátságuknak egy újabb mérföldköve lett a HAW most megjelenő Soundtrack of Our Friendship albuma. Az egész albumon érezhető az a folyamat, ami a természetben és az emberi lélek fejlődésében egyaránt megfigyelhető. Ez pedig a változás. Amit a zenekar így fogalmaz meg: „El sem tudnánk mesélni, az elmúlt öt évben merre jártunk, min mentünk keresztül, mennyi mindent láttunk és tettünk. Próbára tettük magunkat sokszor, de a barátságunk mindig erősebb volt nálunk, és végtelenül szerencsések vagyunk, hogy közben zenélhetünk is. A dalok, a lemez, a por amit útközben felvertünk.” 

 
A HAW Barátságunk Filmzenéje albumát nyitó Sticks dallamaiban a bendzsó varázslatos hangulatára kezdhetjük meg képzeletbeli vadregényes utunkat. Már az elején az ős hard core fűrészgépes szaggatásaival felmálházott We Breath this Out ˝horse˝ metálos vágtájának, hol gyors, hol lassú iramában loholunk az elmúlt idők homokká vált tengerén. Az utunk során belélegzett por zenéje lesz életünk része, s a vérünk egy közös szívet dobogtat. Lassú földöntúli szigorúságával nevünket dörgő vadállatként vonszol a My Name csordavokál refrénje, alatta metálos karmokkal megacélozott gitár riffek pedig égetve tépik fel bőrünket. Ezekre csak újabb jeleket raknak HAW Black Horse High büszke magas fekete lovának tipró patái. Fáradt tombolásának verejtékében úszó szemével nem látja napjai múlását. S megszokott élete, mint az idő, a dal végén belassuló tempók húzós igáival együtt megáll. Az idő, ami egykor porként üvegbe zárva, most a széljárta Glass bendzsós dallamaira kiszökve illan el az egykori régi csillogásába. Ahol tépett tollait megrázva, jelentől elszakadva, alázatos bölcsként bukjon el a 7 Crows there poszt apokaliptikus, eget karcoló fájdalmas látomásban. Látod amott a hét varjú, mint hét fő bűn. Életünk néma és vak. A harag, az irigység és a büszkeség mind őt várja. Horogként húzzák-vonják egymást a dal végére összeakaszkodó neurotikus ˝Neurosis˝ sikálások. Dávidból pedig ordítások közepette szakadnak ki a reménytelenség prédikációi. A What We Call Home énektémájából egy remek Serj Tankian dallamvonalat vélek kicsengeni, ami alá ólomsúlyú imákat húznak a sétáló riff mérföldek. Az a bizonyos kis rockabillys tapsolós rész a belassult zene porában pedig egy ravasz, és váratlan telitalálat a négy cimborától. Nehéz teher, és nehéz út az én Uram. Mert hiába is tudsz járni, és hiába is látod a Szent utat, nem tudod mi az, ami mindig haza hív. És ha találsz is olyan súlyt, ami láncaiddal együtt lehúz, nem feledheted múltadat. Erre utal a Chains rövid bendzsós témájával. Vívd meg saját harcodat, aztán dobd el a köveket, s a botokat. Az első alkalommal én is veled esem, de mielőtt repülnél, nézd az utam. Nézd azt, amit én is végig jártam. A Watch Me Fall Watch Me Rise torzított bluesos dallamcentrikus témája remek zárása ennek az albumnak. A dal utolsó perceiben még kapunk egy adagnyi lehorgonyozott állast, és néhány mélyről préselt, reményt vesztett üvöltést.


A HAW zenei barátsága nem éppen a legkönnyebb műfajjal tért vissza. Az bizonyos, hogy az első demójukra a műfaj által oly megszokott, és oly szívesen aggatott zenei kliséket messze elrúgták maguktól. És az is bizonyos, hogy zenéjükben valamilyen szinten erőteljesen érezhetővé váltak a testvérzenekarok zenei hatásai is. De ez nem is baj, mert a vérfrissítés épp úgy kell, mint ahogy az új irányvonalak is. A HAW bennem egy erős HC Horse Metal Band képét testesíti meg. És ha nekik mégis klisésen hangzik, az új albumukért már most méltán odaadnám nekik az év magyar rock/metál ’mitudomén albuma címét! (mert nálam bizony ritkaság számba megy, hogy három nap leforgása alatt 18-szor hallgassak meg egy albumot…) Már csak azt kellene megfejtenem, hogy a borítón szereplő négy bicska közül melyik kié? Hogy tudjam, melyikkel nyírnak ki legközelebb. 

(Nick Cave és Bien Sky, Köszönet a lelki inspirációért)



Tagok: MRC, Blinder Gáspár, Makó Dávid és Pó bácsi






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése