2014. március 7., péntek

Perihelion – Nap felé néz ’EP 2014

Az avantgarde black/doom metált játszó Perihelion tagjai sokunk számára jól ismertek lehetnek a magyar undergound zene színteréről. A csapat ugyan is az ezredfordulón alakult, méltán sikeres debreceni black/death metál banda a Neokhrome tagjait tömöríti magában.  Szó sincs itt semmilyen feloszlásról! Hisz a Neokhrome legutóbbi 2012-es Perihelion albuma oly sikeresre bizonyult, hogy két amerikai lemezkiadó összefogásával került világszerte terjesztésre. De, hogy akkor mi történt? Ezt a zenekar ez év februárjában így kommentálta:A Neokhrome történetének eddigi legnagyobb és számunkra legizgalmasabb mérföldkövéhez értünk. Rövid mérlegelés után úgy döntöttünk, hogy ezentúl Perihelion néven folytatjuk utunkat. Régóta éreztük már, hogy egy olyan névre van szükségünk, mely sokkal jobban kifejezi azt a világot, amit a zenénk képvisel. Ez a döntés egyszerre jelent lezárást, folytonosságot és új kezdetet is. Az új név egyértelmű továbbvitele a legutóbbi lemezzel megkezdett útnak és a folyamatos zenei megújulással egy merőben új kezdet is.  


Ennek a megújulásnak, illetve a zenekar történetének első fejezetét a Nap felé néz című bemutatkozó videoklipjük adta. Amit nem más, mint a nemzetközileg elismert zenei kliprendező, Costin Chioreanu készített. Chioreanu eddig olyan zenekarokkal, és előadóknak készített videókat, mint az At The Gates, Ihsahn, Darkthrone, Deicide, Ulver, Arcturus, Mayhem és még sok más jól ismert banda. A zenekar  második fejezete a napokban megjelent 3 dalos Nap felé néz című EP-jük, amin két saját és egy VHK feldolgozás dal hallható. Az EP-t nyitó címadó dal hangulatával és zenei sokrétegűségével bennem a VHK és Thy Catafalque, valamint a vele párhuzamba kapcsolható Gire és Ulver zenei megoldásait idézik. A rituálisan pattogós alaptémákra dallamosan szellős gitárok vannak szerkesztve, amiket megpörgetnek, és változatossá tesznek a beékelt black metálosan sebességgel száguldó futamok, valamint a lágyan csengő progresszív részek. Az énektémákból el lettek hagyva a durván hörgős, egykori black metálos vokálok, helyettük szépen ki énekelt vokális témákat és dallamokat kapunk. Az Élj című daluk egy az Arcturus-ra jellemző neo-pszichedelikus, a ’80-as éveket idéző dark-alretes kezdése után átvált egy elszállósabb, kissé progresszív rockos szikrázásba, amiből a black metálos futamú dallamos gitárok viszik tovább a dal fonalát, néha visszatérve a prog-rockos játékos dallamok világába. A VHK Verőfény dalának feldolgozását teljesen a saját zenei arcukra formálták. Bőven áradnak a széléssávú dallamszólók, delejes gitárfutamok, a remekül kiénekelt témák, és a dal végére már majdnem kiabálásig menő éneklés pedig az önkívületig sodor. 

A Perihelion bemutatkozó anyagában egy egyénien színes zenei hangulatot élhetünk meg, amiket csak még színesebbé tesznek a misztikus, regés magyar nyelvű szövegek. Amiért én megint csak fejet hajtok a zenekar előtt, és csak kifejezetten örülök, hogy még egy saját nyelvén éneklő zenekarunk van.  


Tagok: Vasvári Gyula - ének/gitár, Szabados Krisztián - gitár, Somoskői Viktor - basszusgitár, Katonka Barna - dobok 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése