2014. május 31., szombat

The Mighty Manlifter – TMM2 ’EP 2014

Akik ismerik az egri The Mighty Manlifter előző, nagyjából 3 éve megjelent anyagát azok most meglepődve fogják tapasztalni, hogy az új hat tételes kislemezükről az énekes elkopott. Hogy mi ennek az oka nem tudom… talán majd egy interjú során megfejtődik majd.


Szóval, míg az első TMM1 névre kereszttelt anyaguk egy jó hangú, remek énektémákat és dallamokat hozó énekessel készült, a most megjelent nemes egyszerűséggel csak TMM2 névre hallgató anyaguk egy velős, tömény instrumental stoner és progresszív zenei alapokra pakolt témákat tartalmaz. A dalokat hallgatva természetesen rögtön olyan bandák ugranak be, mint a Karma to Burn, Pelican, Beehoover, vagy épp a progos hatások miatt a technikás Psychotic Waltz, vagy magyar alter/prog rock vonaláról a Másfél, és az egykori Steam Engine. De nem kell itt semmit sem összehasonlítani, hisz a The Mighty Manlifter minden egyes dalának személyes egyénisége van. Ami azonnal kiérzik a kezdő Hatos pattogós, post metálos szaggatott sulykolásaiban, valamint progresszív finom elszállásaiban. Az őt követő Kilences (igen a hetes, nyolcas tétel valahol más hol van) és Tízes tételek hoznak egy bizonyos sivatagos hangulatot, de van bennük jó adagnyi technikás progresszív metálos, és még azt is meg kockáztatom, hogy egy klasszikus heavy metálos riff kör is megjelenik a Tízes rombolásában. A sivatagos hullám progresszívan továbbra is jelen van a Tizenegyes ritmusaiban, míg a Tizenkettes és a Tizenhármas tételek a bennük meg búvó melankólia-dallamossága mellett hozzák a betonkeverő súlyosságát, a koszosan pattogó basszus, és torzított, rezonáló lendületeket.



Hogy mennyire egyéni a The Mighty Manlifter anyaga? Azt kell mondanom nagyon is az! Változatos fülelnivaló, aminek a témái az elejétől a végéig lekötik figyelmünket hallgatásuk közben. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése