2014. október 14., kedd

Dusty Chopper – Hell Of A Ride (2014)

Míg mi idehaza a Dusty Chopper bemutatkozó albumát hallgatjuk, addigra a banda már rég  a felhők között repül Amerika, pontosabban Los Angeles híres bárja a Whisky A Go Go felé. A srácok ugyan is itt mutatják be a Hell Of A Ride Tour 2014 keretében a hétvégén megjelent első albumuk, a Hell Of A Ride dalait, amit hamarosan követ egy Pozsonyi, egy Brnoi és természetesen egy Budapesti bemutató is. Aki pedig nem is merné a zenekart, azoknak itt egy kis biográfia: A budapesti southern/redneck metált játszó Dusty Chopper 2010-en alakult az egykori Forget The Past zenekar hamvaiból. Megalakulásuk kezdeti időszaka az intenzív próbákkal és dalírással telt. Első koncertjük ez év decemberében volt, majd ezt követte a 2011-ben meg jelentett első EP-jük, Tales Of The Swamp címmel. Majd rá egy évvel dupla EP-kén megjelentették Baptized In Beer anyagukat, amin öt új daluk és az első EP-jük dalai voltak hallhatóak. Időközben a zenekarból kiszállt akkori énekesük Kis Róbert, ami egy kis megtorpanásra kényszerítette a csapatot. De szerencsére némi felállás „átrendezéssel” hamar túlvészelték ezt az időszakot. Séd Levente dobos és Sarafutgyinov Borisz szólógitáros továbbra is a jól megszokott postjukon maradtak a bandában. Énekes posztra az addig basszusgitáron játszó Vajda ˝Picúr˝ Gergely került, a bőgőt pedig egy új arc Somodi Dániel pengeti 2013 ősze óta. Ezzel az új felállással 2014 tavaszán újra rögzítették a Tales Of The Swamp korai EP-jüket, ami egyben előfutára is lett a most megjelenő Hell Of A Ride nagylemezüknek. Az elmúlt hónapokban felgyorsultak az események a zenekar körül. Koncertek, szerződés egy promóter céggel és mire ez a cikk megjelenik, addigra már Amerikában kortyolják a whiskyt.


A Dusty Chopper 100%-os redneck esszenciával átitatott Hell Of A Ride albuma 13 kocsma füstös, buorbonnel meglocsolt, grill széntől kozmás délies (Texas Hippie Coalicion, Black Label Society, Pantera) southern metált rejt magában. A korai nap és a lápvidék mocsarát idézi meg az albumnyitó Intro (Misty Roads Of The South) rövid akusztikus blues gitáros témája, ami után a címadó Hell Of A Ride röfögő swamp gitárjai dagasztja mellkasodon mocsoktól átizzadt kockás ingeinket. A Sunrise felpörgetett fűrészgép alapjai a perzselő napsugaraival égetik bőrödbe a füstös dél kozmás szagát, cammogós blues-rockos iszap életérzése állatként ösztönöz arra, hogy egy hosszú melós nap után hazatérve a mocskától bűzösen, csatakosan megdöngesd asszonyodat a Bad Motherfucker fejletépős dörgő riff röffenéseire, amit Picúr szexi mormogásai és a  „Hey-hey-hey” felkiáltású csordavokál tesz még intenzívebbé. Ezek után magadhoz veszel egy nagyadag kozmásan égetett húst, majd redneck romantikával és egy pack sörrel kiülsz a verandára, hogy meghallgasd a Shivering Shine bluesba mártott délies slágerét. Az éjszaka fülledtségét azonban nem bírod magadban tartani. Kocsiba vágódsz és a Swampify rozsdás gitár harapásainak befecskendezésével megcélzod a legközelebbi éjszakai bárt. A Sweet & Bitter koszos délies dallamait hallgatva a veretes riffek együtt kortyolod magadba a fekete nedű nektárját. Mocskos kézfejeddel komótosan törlöd le szakálladról a gyöngyöző sör habfoszlányait, közben nagyot sóhajtva Picúr érces rekedtsége mellet énekled ki magadból az édes és keserűen fekete likőrt istenítő sorokat. Pokol egy nap – mondod magadban, majd alkoholtól gőzölgő aggyal meghúzod az üveget, mint ahogy húznád a Moonshine, Baby! táncos lányt is, aki jó pénzért oda tartaná neked a száját. De csak legyintesz egyet és fátyolos szemmel a gitár és dob varacskos lüktetéseire eljárod az útszéli transzba ejtő Stoner Limbo törzsi táncát miközben észreveszed, hogy kifordított zsebekkel indulsz haza. Egy egyszerűen ennyit mondasz: - Badass. Keserű szájízzel még magadba döntöd söröd maradékát, majd messzire dobod a csörömpölve széttörő üveget. Zsebre dugott kézzel a Broken Bonds törött southern blues-metál szilánkjait rugdosod magad előtt miközben az albumzáró Outro (Drop the Bottle) akusztikus hangjaival újra feldereng egy koszos nap életed mocsara felet, amibe még belekiáltasz egy GET TO THE CHOPPER-t. 

A Dusty Chopper nagyon jól rátalált erre a koszos, kocsma füstös southern metálra. Hell Of A Ride albumukkal egy olyan anyagot tettek elénk, amitől rendesen hízik minden redneck kappanhája. Ez a szőrös férfiak mocsár zenéje! 


Tagok: Vajda ˝Picúr˝ Gergely - ének, Séd Levente - dobok, Sarafutgyinov Borisz - szólógitár-vokál, Somodi Dániel - basszusgitár






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése