2015. február 3., kedd

Lumberjack Commando – The Heritage ’EP 2015

A Lumberjack Commando most megjelent The Heritage ’EP-je számomra a hazai underground zene stoner/doom és stb. vonalának 2015-ös évének erős kezdését jelenti. Ez év naptári tavaszáig 7 zenekar jelentette be, hogy valamiféle (kis-nagylemezzel) új anyaggal jelentkezik. Ennek tudatában bízván állíthatom, hogy lesz mit hallgatnunk és én is igyekszem a megcsömörlésemből asszimilálódva valóbban elkezdeni ezt az évet. Előzményekben csak annyit, hogy nagykanizsai favágóink már tavaly ősszel jelezték bevonulásukat a szegedi Black Hole Sound stúdióban ahol is elkészítették új négy dalos lemezüket. Azt kell, mondjam már első hallásra érezni, hogy a The Heritage a csapat 2013-as The Bad Memories Lodge anyagához képest egy sokkal erőteljesebb és kiforrottabb stúdió anyag lett. A stílus köszönhetően a metálosabb vonalnak és az ének dallamosabb témáinak kicsit változott ugyan az első lemezhez képest. Döngölősebb, feszesebb, a gitárok riff-centrikusabbak és egyben keményebbek is lettek, de ugyanakkor megmaradt bennük a jellegzetes southern/groove-os ” favágós” ízek is. 


Ezek a jellegzetes ízekkel érezhetőek a War lassú és komótos vontatású röfögéseiben. A gitárok ontják magukból füstös mocsarat, Ádám pedig a stílustól elvárt énekhanggal ellentétben egy remek fejhangra pakolt gazdag hard rockos énektémáival énekli ki dallamait, amiket megerősít egy-két jó helyen, s jó időben odarakott erősebb rekesztéssel. Az ezt követő Lunar Journey fűrészgépes ikergitárjai egyfajta Candlemass/Down kozmás esszenciától szó szerint szarják magukból a királyi riffeket. Ádám rekedtes hangjában vannak olyan pillanatok, amelyekben Dave Mustaine egy-egy jobban elkapott énektémái elevenednének meg ezzel is adva egy jó adagnyi metálos töltést az amúgy sem gyenge forgácsoláshoz. A Helpless Rage egy igazi döngölős groove metálosan fűrészelő veszedelem, amik rendesen beletolják az izomlázat a nyakunkba. De nem kisebb húzása van az album legsúlyosabb, már doomosnak mondható The Red Code mélyen vontatott vészterhes gitárjainak sem.  A riffek akár a nehéz kövek egymásután gördülnek a nyakunkra egészen az újabb groove nyújtásokkal telepakolt fináléig.


A ˝Lempő˝(ahogy magukat hívják) ezen anyagán jelentősen érezhető a zenei fejlődés. Bár zenéjük a stílusnak megfelelő alapokból táplálkozik, mégis a becsempészett metálosabb és az énekben megbúvó hard rockos dallamokba csomagolt témákkal sikerült nekik valami egyéni, sajátos anyagot készíteni. Ezzel az én szememben - bár már eddig is - túllépték a tucat bandák egy kaptafa 92%-os vonalán. 


Tagok: Péter Tamás - gitár, Kun Ádám - ének, Parti Péter - basszusgitár, Pálvicz Norbert - dobok, Jánosi Péter - gitár




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése