2015. február 10., kedd

Visioned Frailty – Deception ’EP 2015

A magyar zenei palettán már kellő referenciákkal rendelkező Márton Pétert Visioned Frailty zenekarát nem hinném, hogy itt bővebben be kellene mutatnom. Az előző évekre visszamenőleg csak annyit, hogy 2013-as I Rise From The Dark Spumes of The Sea lemezének megjelenése óta történt némi változás a zenekar felállásában. A lemezt feléneklő Győrik Szabolcs 2013 júliusában egyéb elfoglaltságai miatt távozott a zenekarból helyére a csapat korábbi énekese Palotás Péter tért vissza a frontemberi posztra. 2014 közepén dobosuk, Potkovácz Márk is bejelentette távozását. Helyette a szintén egykori dobos, Farkas Máté vette kezébe az ütőket. A zenekar jelenlegi felállása: Márton Péter - gitáros/dalszerző, Palotás Péter – énekes, Sörös László – basszusgitáros és Farkas Máté – dobok.


Ezzel a felállással rögzítették napokban megjelenő (nyugodt szívvel mondhatom, hogy a) legbikább és legbrutálisabb anyagukat a Deception-t. Az egy introt és három új dalt, valamint a bónuszként felkerült Corridor Of Mirrors újra énekelt változatát tartalmazó album dalaiban olyan lassú, középtempósan vontatott atmoszférikus doom/death metálos témák keverednek, amik leginkább az ősi rituális pogány riffeket megszólaltató Celtic Frost, Triptykon, Black Sabbath és egy csipetnyit a Crowbar zeneiségére jellemzőek. Az … Of Terror utópisztikus hangvételű rövid intros bevezetőjétől egyből felállt a szőr a karomon, míg a címadó Deception rideg brutális nyújtott témáitól egyenesen kivert  a hideg veríték. Félelmetes, hogy mekkora súlyokkal vannak ezek a világvéget idéző depressziós riffek megpakolva. Eszemet és technikásak vagy inkább betegek azok a hangok, amiket Márton Peti a gitárjából kicsal miközben Palotás Péter egy megörült látnok prókátorként hol üvöltve, hol mélyről rekesztett hörgéseivel kántálja az igéit/szövegeit. De ez mind semmi ahhoz, amit a Time rekedt-üvöltő prókátora ként kiénekel. Olyan veszedelmes monumentális gyilkos doom tételekből áll össze ez a dal, ami leginkább a Celtic Frost súlyos posványára és a Crowbar nyakficamot okozó döngölésére jellemzőek. Az ezt követő Faces agresszívebben gyilkoló groove/thrash metálos gépezetében feltűnnek az egykori Cynic zeneiségére jellemző futurisztikus agyasan technikás ujjgyakorlatok is, ami visszaköszön a bónuszként felkerült Corridor Of Mirrors mázsás, fojtogatóan beteg masszájában is.


Ritkán vagyok elfogult zenekarral kapcsolatba. De a Visioned Frailty - Deception anyagával nem tudok nem az lenni. Rég hallottam már magyar zenekartól ilyen jól összekomponált komplex albumot. Márton Peti előtt továbbra is főhajtás. Azon kijelentésem pedig továbbra is fent tartom, hogy Peti agyas és beteg riffjei vetekednek Devin Townsend szintén nem kicsit beteg alkotásaival. Az ajánló zárásaként még csak annyit, remélem a Visioned Frailty-nek ezen anyagával sikerül kilépnie a magyar underground sötét homályából, ahol sok más tehetséges zenekarral méltatlanul egy helyben topog. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése