2015. március 12., csütörtök

makrohang – MAXREBO ’EP 2014

A makrohang ˝MAXREBO˝ kislemezének ajánlója szintén csak egyike a tavalyi évről átcsúszott tartozásaim közül. A 2013-ban még Nyíregyházán alakult azonban mára már fővárosi instrumentális, experimentális jazz noise rock, saját elnevezésük szerint ˝jazz for metalheads˝ trió közel fél órás anyaga első big tits borítós monokini terror (2013) kislemezük nyugis, progresszíven technikázgató instru - post/rock vonulataihoz képest egy kozmikus hangzású, intenzív, mondhatni öntörvényű zenei megoldásokat felsorakoztató egyéni kísérletező darab, amivel méltán beírhatják nevüket a magyar periférián mozgó meg nem értett zenekarok nagykönyvébe. A MAXREBO tagadhatatlanul azon szűk rajongói réteg zenéje lesz, akik mára már unottan tolják el maguktól a hétköznapi lagymatag rock légyottokat adó, önmaguktól ejakuláló zenekarok csókjait, és helyettük mohón áhítoznak egy új csírázó magas személyi és kulturális igényeket is kiszolgáló, egy a divatzenék falát megrepesztő zenei forradalom után. Hogy miért mondom ezt? – Mert ÉN is erre vágyom. Még akkor is ha tudván tudom, hogy ez nem mostanában lesz.


Az agyagot indító közel 10 perces answer you 52! gitárjai egy hosszú 52Hz-es kozmikus szálakon rezgő, vibráló spirituális belsőutazásra visz minket. E finom éteri séta alá magányosságukból kirobbanva, sziporkázva siklanak be a dobok trip-dub ritmusai, ezzel mintegy megtörve a dalszerkezet korai indító csendjét. A qwertz pulzáló torzított szaggatásai és pattogós dzsungel jazz ritmikája tökéletesen kiváltják az első nyálcsorgató euforikus rohamaimat, amiknek csúcsai a schoolday canceled ’cause of snow önfeledt komplex örömzenei orgiájából - ahogy arra a dal címe is utal - egy vidám iskolamentes téli nap emlékeiben öltenek testet.  A legvégső kozmikus recsegésekkel és, némi ˝reggae˝ trip füstjében úszó seeking sickest queens daluknak köszönhetően újfent a zenei kísérletezgetés delejes progresszív csodapalotájában érezhetjük magunkat.


Okoskodhatnék és dicsérhetném estig a magrohang zeneiségét, de minek. Zenéjük nem hétköznapi jazz/dub témái, élményeket adó post-rock zajai önmagukért beszélnek. Ha nyitott vagy az újra, vagy ha te is untad a trendi megszokottat a MAXREBO nem csak zeneileg ad új élményt, lelkileg is feltölt. Adalékként mégy annyit, hogy az első ’EP és a MAXREBO közötti időszakban a makrohangos srácok megnyerték a Talentométert és 2014 tavaszán egy élő, 5 dalos Tilos rádiós session szettet is elkészítettek. 




1 megjegyzés:

  1. Kösz az ajánlást! Már hallgatom is! :-)
    A bevezetőben közölt gondolataiddal pedig egyet kell, hogy értsek! Sajnos...
    Igen kevés terep jut ma a hazai mezőnyben az igazán kísérletező kedvvel alkotó művészek számára a kibontakozásra. De hátha most mégis megtörténik a Csoda!
    Meg is osztom. Hátha hozzájárulok magam is a srácok Jó Sorsáért! (Y)

    VálaszTörlés