2015. április 21., kedd

Land Of Charon – Az égi út szerelmese ˝megemlékezés˝


44 éves korában elhunyt Veress János "Janeth" a Land Of Charon zenekar vezetője és eszmei személyisége.


A Land Of Charon a hazai dark/goth rock színtérének egyik legpatinásabb jelensége és zenekara volt. Az 1991-ben alakult kriptaszagú bandának mind zeneiségében, mind szövegvilágában a Carl McCoy - Fields of the Nephilim - nevével fémjelzett komor spirituális szellemiség, túlvilági és evilági dolgok transzcendentális kapcsolatai, okkult lélek ábrázolásai álltak a középpontjában. A zenekar több mint 10 éves aktív működése alatt egy demót (Örökmécses - 1996) és három nagylemezt (Asztrálgép - 1998, A Láz - 2001, Örökmécses - 2005 újrakiadás) adott ki. Nem egy esetben szembekerültek komolyabb és nagyobb kihívásokkal, azonban ezekből okulva mindig képesek voltak a változásra, színvonaluk megtartására. Köszönhető volt ez a csapat frontemberének, vezetőjének, Veress Jánosnak ˝Janeth˝, aki a szentimentális helyzetekből is mindig a legjobbat tudta kihozni. Mélyen hozzáköthető a Land Of Charon szellemisége és zenei hitvallása. Nyilatkozataiban a zenekar neki nem más volt, mint az: „Útkeresés mellett egy alapelv és hit, ami az életem részét képezi”- mondta egykoron. És valóban ott volt benne az említett útkeresés és a hit. Az útkeresésnek köszönhetően a szokásos slágeres goth klasszikusok helyet inkább a progresszívebb, néha meditatív és komorabb doom metalosabb elemek jelentek meg dalaikban. A hit pedig az emberi egót, az asztrális és spirituális szellemvilág eszméit, vágyait jelenítette meg, miközben nem félt rámutatni a hétköznapi élet gyarlóságaira és az azokon való felülemelkedésre.

„A megváltó nézett rá belőlem egy kezdő, esendő Jézus Krisztus
Ki háromszor gázol keresztül a lelkeden Istenné válása rögös útján.”

Bár a Land Of Charon nem tartozott a nagy koncertező bandák közzé, mégis eljutottak és szerepeltek az ország összes fesztiválján, valamint jeles külföldi eseményeken is megfordultak, mint például a Lipcsei Goth-Wave Treffen. Zenéjükkel a maguk színterén mindent elértek, amit lehetett. Meg volt, és máig is megvan az a bizonyos réteg, rajongó tábor, akik fogósak a zenéjükre. De hiába is voltak a sikerek. Náluk is, mint oly sok zenekarnál az évek múlásával a tagok kezdték elveszteni a motivációt, lazult a zenekarhoz való hozzá állás. Valakinek a koncertek, és próbák kezdtek nyűg lenni, míg valaki más csak egyszerűen már mást akart játszani. Janeth még egyszemélyes zászlóvivőként éltette tovább a zenekart. A Láz album fellángoló sikere után a 2005-ben albumként újra kiadott Örökmécses, csak gyenge próbálkozásként pislákolt. Ekkor már erezhető volt a Charon kriptájában beálló síri csönd, amiben természetesen közre játszott az is, hogy időközben megszűnt a zenekar kiadója, és ezzel együtt az a bizonyos háttértámogatás is elmaradt, amivel tovább léphettek volna. Hiába is volt meg addigra egy újabb lemezre való anyaga, az is a homályba veszett. A Land Of Charon, és vele együtt Janeth, szunnyadt egy ideig a földben. Majd jött egy újabb szerveződés, és egy ki nem adott demó híre valamint pár koncert erejéig tartó mozgolódás 2007-2009 tájékáról.  


Később felröppent egy hír a  fehér angyal reménysugarával, hogy Janeth egy új bandát hozott össze A.D. Mortem néven, ami valamiképpen a Land Of Charon folytatása más formációban, más zenei megoldásokkal. Az A. D. Mortem zenéjében feltűnt a perka, a riff centrikusabb, erősebb doomos hatás, a szövegben pedig továbbra is maradtak a túlvilági és evilági transzcendentális utalások, a szent írás sajátos értelmezései. Ez a formáció fergetegesen debütált a 2011-es Fekete Zaj fesztiválon. De hiába a motiváció és ötlet, ha szembe van vele az érdektelenség, az A. D. Mortem is végül a földbe állt és Janethet pedig beburkolta Charon mezejének köde.
A Land Of Charon hosszú idő után 2014-ben újra fellépett a Nevergreen "Vendetta" lemezbemutató koncertjén. Ez év áprilisában, a Költészet napján egy rendhagyó „irregular! live” koncert adott a budapesti Roham Bárban, ahol is Janeth és két állandó kísérője Svercsok Krisztián, és Albitz Ferenc eddig soha nem hallott előadásmódban szólaltatta meg a Land Of Charon klasszikus dalait.

Jó utat barátom. Nyugodj békében, Janeth!


„Az igaz költők mind éhen halnak tűzbe velük és a verseikkel”



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése