2015. május 19., kedd

Kőszívű Ember Fiai ’EP 2015

Meglehetősen érdekes, és talán azt is lehetne mondani, hogy meglehetősen merész nevet választott magának a közel féléve Kőszívű Ember Fiai név alatt működő budapesti pszichedelikus stoner rock duó. Azonban nem csak a csapat névválasztása, ha nem zenekari felállása is viszonylag mersznek mondható. A Hujber Áron és Jákhalmi Barna által aklozott formáció ugyan is egyszerű klubhangulatban egy szál gitár és dob kíséretében adja elő ˝jammelős˝ zajos-ordibálós dalait. Az biztos, hogy felállásuk a magyar (púderground) zenei palettáján nem mindennapi. De, hogy mostoha is legyek nem is új keletű. Hasonló zenei felállással működik (vagy működött… hogy pontosan mi is a jelenlegi helyzetük, azt épp nem tudom) a bátonyterenyei Lastdayflyers, vagy a debreceni Worthless. Na, de a savanyú a szőlő morzsolgatása helyett lássuk a „Baradlay testvérek” párhete megjelent bemutatkozó kislemezét.


Az öt számos kislemez egy koszos garázs/punk rockos alapokra épített feszes sivatagos gerjedéssel indít. A Nem A Nyers zajos lendületét és szövegének rendesen odamondó nyers letaglózó erejét az Uzipov hasonszőrű szófordulataihoz  tudnám hasonlítani. Azonban az ezt követő Mohamed lassabb boronái és a Lelassulsz pszichedelikus fuzz füstölései már egy visszafogottabb elszállós monoton masszába állnak össze. Ez a massza érzet a Síkság soft rockos könnyed pengetésű akkordoktól beporzott témáiban egy depressziós sarokba fordulós, magába beszélő vonulatot formál meg. Amit a végére rendesen, tartósan és összetetten konzerválnak a Formaldehid bő lére eresztett sivatagos bömbölései és delejes ringatózásokat hozó a jelenből elvágyódó hangulati képei. Amiket a dal végére mintha csak egyszerűen ollóval vágtak volna el… filmszakadás. 


A Kőszívű Ember Fiai pszichedelikus stoner rock zenéjükkel egy egyedi mikrokozmoszt hoztak létre a sivatagos zenék világában. Minimál formáció, de annál nagyobb ötletesség sugárzik a koszos hangulatú izgalmas szószerkezeteket tartalmazó dalaikból. Amiknek folytatásaként hamarosan egy két számos maxi anyagot kapunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése