2015. július 29., szerda

Terraformer Deluxe – Deamon Workers (2015)

Első hallásra meglehetősen eszement ötletnek, vagy inkább merész zenei megoldásnak tűnhet az extrém vérhányós grindcore és a stoner metal ötvözése. De csak első hallásra. Mivel, hogy a budapesti Terraformer Deluxe zenekarnak remekül sikerült ezt a két egymásnak homlokegyenest ellentétes stílusirányzatot összehozni.  A 2013 februárja óta működő csapat tagjai: Srég – ének (Bornholm, Harvester, Advisory), Dösi – dobok (Harvester, Fregath, Mi voltunk azok, Advisory) és Gabesz – basszusgitár/vokál (Harvester) sajátságosan így vallanak zenéjükről - „Ez nem egy átlagos "paraszt stoner rock" baromság. Nem egy átlagos "piszkos, szörnyű" iszap lószar. Nem egy átlagos "wow, annyira brutális, én 1990-ben született" grindcore. Nem egy átlagos "bontások és fodrászok" hardcorepunk. Semmi köze ezeknek.”  A napokban megjelent Deamon Workers című első albumukról őrjöngve sikítanak a gyilkos vágtájú grind témák és a stoner metal benzinbefecskendezésű koszos riffek. Amik rendesen nyakon vannak csapva habzó szájú raw-punkos noise anarchiával és egy csipetnyi rockabilly-swing melódiákkal.


Az albumnyitó Converting Fire lassú málhákkal megpakolt témái a szokásos dallamos doom vonalát hozzák, némi melodic-core énekkel kiegészülve egészen a dalvégére ökölcsapásokként érkező darálós grind riffek kaszabolásig. Onnan aztán elszabadul a pokol. Az ezt követő Eternity és a The Usual Monday Morning Apocalypse egy őrjöngő torokból hörgő sludge/grind raw-punk mészárszék átszőve egypillanatnyi melodic-death, thrash metálos gitárszólóval, amint Acélos Balázs (Don Gatto) tolt fel. Srég átvágott torokkal hörgi el az album egyetlen magyar nyelvű, Szakad című ˝keresztény˝ metal dalát. Aminek a női-férfi vokálokkal előadott refrénje, és tanítása valóban olyan, mint egy Vidám Vasárnapi áhítat. De ettől nem kell, hogy kétségbe essen bárki is, hisz az Old Skin patkány metálja hozza az urbanizált fertőt és a rombolást. Amit záró képként szépen keretbe foglal a Dark Side Free Ride iszaptól hörgő, disznóként fejhangon visító, vagy épp démoni megszállottként éneklő mocsaras stoner-swinges (Diablo Swing Orchestra) témája.


A Terraformer Deluxe extrém grind/stoner zenéje nálam telitalálat. A zseniális borítóról nem is beszélve. Ami Havancsák ’Hjules’ Gyula keze munkájának az érdeme.




Terraformer Deluxe – Deamon Workers (2015)

1. Converting Fire
2. Eternity
3. The Usual Monday Morning Apocalypse
4. Szakad
5. Old Skin

6. Dark Side Free Ride




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése