2015. augusztus 24., hétfő

Gyilkos - キラー (2015)

Habár a hétköznapi felfogásnak meglehetősen meghökkentő, a figyelemfelkeltés szempontjából meglehetősen gyilkos nevet választott magának a tavalyi év októbere óta ezen a néven működő budapesti csapat. A Gyilkos most megjelenő キラー című (japánul gyilkost jelent) hat számos bemutatkozó anyagát a lendületes post-metalcore, hc-punk és a sludge metal zenei keresztmetszetébe lehet beállítani. Saját elmondásuk szerint rocknak semmiképp sem mondható az, amit csinálnak. „Valahol a metal és a punk között lehet definiálni a triónkat, már amennyiben ragaszkodunk a jól bevált címkékhez. De nem akartunk ilyen béna címkékkel pöcsölni, hogy postpunk-hc sludge és stoner elemekkel. Mert azért ez így elég furán hangzana, meg nem is lenne teljesen igaz; minden csak nézőpont kérdése. Fogtuk az elemeket, amiket szeretünk és összeraktuk belőle a saját zenénket.” – mondja Szelfcsik Márton a zenekar rövid bemutatásában. Egyszóval fölösleges és bizony nincs is sok agyalni való a zenéjükön.


Hisz már rögtön az első dalukban Up All Week egy jó ízű, laza, szellős szerkezetű ordítós hc-punkot kapunk némi dallamos metalcore és egy feelingesre sikeredet befejező bluesos gitártémával. Az ezt követő Almost Lost It izom hardcore-ra gyúrt feszes lüktetései a Necropsia (Rianás) korszakát idézi meg bennem. Épp úgy, mint a sivatagos kezdésű By The Throat pattogós stoner-core megoldásai, amit a végére sajnálatos mód nyakon csapnak egy faék egyszerűségű szólóval. Az In A Snap és az azt követő Time To Grow számomra valahogy lefekteti az egész anyagot. Mind kettő igazi koncert-csatadal lehetne ha több kraft lenne azokban félgőzzel haladó ˝arc letépő˝ riff úthengerben, amikben megint csak a fölösleges szólók húznak el az unalmas irányába. Bocsi srácok, de felejtsétek el ezeket a tiki-töki szólókat. Inkább több súlyt a gitárokra. De, hogy az előbbi két dal okozta csalódottságom feledjem elég meghallgatni a záró Make It Rain lassú mocsárba fojtott sötét mocsaras sludge/punk riff hömpölygéseit, amik számomra az album csúcspontját adják. 

Csalódás ide, csalódás oda a Gyilkos anyaga, habár nem lett gyilkos, a komplexebb zenei témákra fogékonyabb füleknek jó pár percnyi kellemes hallgatni valót add. És annak ellenére, hogy van még mit csiszolgatni, vagy éppenséggel elhagyni róla egy egyedi, sajátos arcra formált zenei újdonságként szolgál az utóbbi idők magyar metal zenei színterének punnyadságában. Srácok, csak bátran kísérletezzetek a stílusokkal. Várom a folytatást!


Gyilkos - キラー(2015)

1. Up All Week
2. Almost Lost It
3. By The Throat
4. In A Snap
5. Time To Grow
6. Make It Rain



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése