2015. szeptember 7., hétfő

Astru – Monokróm (2015)

Astru év elején kiadott Pokol albuma után újfent sajátságos látásmódjában mutatja be földi életünk elkorcsosult paradicsomát. Most megjelenő 11 tételes Monokróm című albumán rétegről rétegre ás le a műanyag, biztonságosnak hitt hétköznapi életünk magalkuvásoktól bűzlő embertelen mocskába. A Monokróm egy olyan jelenkor társadalmát bíráló és megvető elme kiáltása, aki egy olyan Istenekkel teli Istentelen korban él, s szenved, ahol a belső én nyugodt szentsége már réges-rég elveszett.


Ennek a belső énnek a víziója jelenik meg a Mártír ridegen nyikorgó elnyújtott experimentális zaj, s abból kitörésre vágyó hang orkánjaiból. Amik a későbbiekben beletorkollanak egy death metalosan sikálós destruktív ősrobbanásába. Az ezt követő Vertigo I. és II. katonás feszességével egy elveszett kozmosz káoszból szüli újjá elvesztett időt és a teret.

„mennydörgést,haragot
térháló zár a fénybe
anyaghanggal változó
szürke ég villanásával
varjak károgják
a történelmet…
…űrszárnyak verdesnek elmémben
szemembe kútszemek néznek
tér az idő
milyen tér a jelen?
látom az időt,a teret
milyen tér a jelen?
tér az idő
tér az idő
tér az idő…”

Ennek az elveszett kozmosznak robbanásszerű zajártalmából kiinduló Master erős post- komplex metal ötvözetű erőkarja a teremtés azon első átkára tekeri vissza az idő kerekét, amikor a változásra, és a folytonos tudásra szomjazó emberiség a Monokórm áporodott sötét durvaságában először ízlelte meg a tudás fájának gyümölcsét, és gátlásait levéve az önnön javak tekergő álnokságának kiszolgáltatottjává vált. A Life’s Doubts klasszikus értelembe vett puritán ˝old-school˝ black metalos gyilkos tempói velőtrázóan fulladnak bele a Fáklyaláng rideg pengeéles elnyújtásokkal megtoldott prog-jazz elhajlásba. Az ezt követő sötét, komor doom-death dallamok az album igazi perverzióit, csemegéit adják. A You Die – I Die és a Sandman Triptykon hatás vonalakat mutató kígyóként tekergődző az elmét megmérgező monoton doomjába sulykolt átkai, a Millennium II. kiüresedett apokaliptikus zajai, valamint a záró Üresség egy olyan megváltás nélküli rideg, vijjogó, kattogó öngyilkos belsőtérben zár be, amiből újfent csak az emberi mivoltunkon való felemelkedés add szabadulást.

Astru ezen komor hangulatú avant-garde armageddon black/doom albumán az előzőekhez hasonlóan továbbra is a zene kifejező mi voltja dominál. A szövegek, suttogások inkább csak egyfajta útmutatót, kiegészítő szerepkört töltenek be a lecsupaszított Monokróm dallamokhoz. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése