2015. október 12., hétfő

SWAMP (2015)

Aki a Tisza vizét issza, az a sludge mocskát köpi vissza. Akár ezzel a vicces kitalált közmondás is kezdhetném az ez idén nyáron alakult SWAMP (Bereczki Zoltán –gitár-vokál, Kovács Gergely – énekes, Szabó Sándor – basszusgitár, Giba Nándor – gitár, Micsko Viktor – dobos) anyagának bemutatását. Bevallom (sajnálatomra) az utóbbi időkben kevés olyan hazai hasonszőrű zenekarhoz volt szerencsém, akiknek a zeneéjétől egyből eldobtam volna az agyamat. Azonban a budapesti csapat három számos súlyos stoner/sludge dagonyájától egyből seggre ültem. Az okés, hogy semmi újat nem hoztak az adott stíluson belül. Hisz zenéjükben a szokásos Down, Pantera, Crowbar, Clutch, Truckfighters hatások hallhatóak. De a súlyos, több mázsányi horzsolós riffeik és a mocskos déli blues dallamaik, valamint a még dallamosabb refréniek a varacskolós, iszapos - kockás inget szaró – zenei életérzést hozzák.


Már a Tiszassippi lassú kapatos riffei derékig húznak le a sludge ragacsos mocsarába, amiket mint beindult vadmalac az őszi szántást egy-egy vadabb groove-osabb röffenés túr fel. Az ezt követő, No More of You a kezdetekben kicsit visszafogottabban ugyan de amúgy rendesen az arcunkba nyomja szőrös latyakos here riffeit, amiket megint csak remekül nyakon csapnak a jókora horzsolós izzadság szagú döngölésekkel. Az igazat megvallva fogalmam sincs, hogy ez a Gergő gyerek másik két zenekarában (Pygmalion, Sunset), hogyan énekel. De a Sound of the Fist dallamiban olyan Glenn Danzig témákat présel ki magából, hogy attól még maga Glenn bácsi is megremegne. Gergő énekéből már első hallásra, és nem csak ebben a dalban kitűnnek a jellegzetes (Misfits, Danzig) hisztérikus, horrorisztikus punkos, bluesos dallamok. És meg kell hagyni a dal alaptémái is valahogy a korai Danzig örvénylő Mississippi mocsarát idézik egy jóval röfögősebb formában, aminek köszönhetően talán az egyik legmarkánsabb dalukká is avanzsál ezen a bemutatkozó anyagon.


Meg kell hagyni, egy pár hónapos újszülött zenekartól, akiknek még band fotójuk sincs egy ilyen anyag egyszerűen nagyszerű. Sok true arc csapat örülne és imára fogná a kezét, ha ilyen profi hangzással, ilyen erővel tudnának megszólalni. Remek srácok, csak így tovább! Várom az év végére beígért ’EP-teket. 



SWAMP (2015)

1. Tiszassippi
2. No More of You
3. Sound of the Fist



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése