2015. november 9., hétfő

Active Destruction – „Odabaszunk kegyetlenül azzal a potenciállal, ami bennünk van!”

Horváth Istvánnal, vagyis Pistával történő előzetes beszélgetéseim során már előre leszögeztük, hogy ez az interjú nem a Mandibularról, és főként nem a mik is történtekről fog szólni. Valamint arról sem, hogy az Active Destruction nem egy utódzenekarként jött létre, hanem inkább arról, hogy ebben az új felállásban mik is az aktualitások és jövőbeni terveik. Íme, hát az Active Destruction!

Szia, Pista! Örülök, hogy újra beszélhetünk. kezdjük is talán a szokásos sablonkérdéssel. Kérlek, mutasd be az Active Destructiont.

Szia! Örülök, hogy ismételten itt lehetünk! Az Active Destruction bemutatását a múltból már ismert tagokkal kezdeném. Mégpedig a zenekar "ikerklón" gitárosaival, akik nem mások, mint Pongor Gábor és Zámbó Norbert. Ők azok, akik a kíméletlen riff-tengereket görgetik, hullámoztatják, szólamoztatják. Velem együtt a Mandibularból jöttünk el és az Active Destruction alapjait képezzük. A basszusgitárnál egy dobos szerepel, mégpedig Harsányi Péter "Hari", aki amúgy a Powertrip dobosa. A doboknál pedig a hamarosan 18.-ik életévét betöltő zseni, Tajti Vince dobol döbbenetesen!


Vagyis a csapat magja már meg volt, akik kitartottak melletted és jöttek veled ebbe az új formációba. Azonban a csapat többi tagjáról mit tudhatunk? Ők, hogyan kerültek a képbe?

Így van! Vince érkezése tulajdonképpen a legkézenfekvőbb dolog volt, hiszen Norbival együtt zenélnek a Slipchaos zenekarban. Igazán csak annyin múlt, hogy neki lenne-e kedve velünk zenélni. A válasza igen volt, azóta pedig szinte minden egyes próbán olyanokat mutat, amelyeken még én vén fejemmel is leakadok. Harival hónapok óta együtt dolgozunk, így ő volt tulajdonképpen mellettem az alakulás időszakában a legközelebb a tűzhöz. Amikor jelezte, hogy megpróbálná, majd jöttek az eredmények, akkor ez sem lett kérdés számunkra.

Tudom, megbeszéltük, hogy nem beszélünk róla, de érintőlegesen mégis… Zeneileg mennyire lesz más ez a formáció, mint a Mandibular? Mi a zenei vonal, mire is számíthatunk az Active Destruction zenéjében?

A zenei vonal olyan szinten hasonló, hogy maximálisan a múltból táplálkozik. A Mandibularban a riffek 90%-a Norbi kútfőjéből pattantak ki, így miután a többiek ezekre illetve a folytatásra sem tartottak igényt, így baromság lett volna eldobni a dalokat. Így a történteket és a múltat is tiszteletben tartva, kiegészülve új kvalitásokkal, formáztuk át a dalokat jelenlegi állapotukba. Több a hangsúly a 2 gitár közös játékán a szólamokban, mint ahogy a basszusban is felfedezhetőek dallamosságok. És nem beszélve a dobról, ahol ugyebár elszabadul a kis csimota, akit én igyekszem kordában tartani, de úgy hogy azért szaladhasson is. Azt pedig kegyetlen jól csinálja Vince! Annyit még hozzátennék, hogy az újonnan érkezetteknek le kellett úgymond "nyelniük" az örökséget, amit hoztunk magunkkal, de ez csak megmutatta számunkra azt a lehetőséget, amelyet majd a közös alkotáskor foganatosítunk is. Megtervezett zenei vonal nincs, az ösztönszerűség megmarad és hát igen... gyorsabbak lettünk! Amire még ráfekszünk a jövőben az a kvalitásaim maximális kihasználása, hiszen a srácok hallják egyéb produktumokban, hogy hogyan énekelek és igénylik ezeket tőlem. Azt már úgyis tudják, hogyan tudom megbaszni a mikrofont üvöltésekkel! ha-ha. 

Premierként megjelenő Simple Dog dalotokat, hogyan mutatnád be, és mi ennek a története?

Inkább történelme van a dalnak, hiszen ezt már a múltból ismerhetik sokan. Most Simple Dog, de ez volt az In My Brain. De, úgy érzem abba a köntösbe, amibe átöltöztettük a dalokat, elnyerték méltó, véglegesnek mondható formájukat, megérdemelt minőségüket. Imádom ezt a dalt, igazi koncertdal és jelenlegi állapotában igazi pusztítás. Nem véletlen, hogy a végére marad a koncertnek.


Ha már az úgymond mire számíthatunknál tartottunk. Mire is számíthatunk koncertek, illetve a további dalok terén?

Na, látod, ezt nem tudom! Ritka amikor ilyet mondok, de tényleg nem tudom. Norbival, Pongival már álltunk együtt színpadon, de ebben a felállásban együtt még soha. Alapvetően a zenénket szeretnénk kíméletlenül közvetíteni a közönség felé, mindenfajta allűr és hajcihő nélkül. Nem fogjuk halálra ugrálni magunkat, meg keménykedni. Odabaszunk kegyetlenül azzal a potenciállal, ami bennünk van! Legalább is ez a cél a jövőben. Az új dalok pedig megnyitnak majd egy olyan irányt, ahol már együtt határozzuk meg merre is megyünk. De ha jobban megnézed a felállást, sok jót nem ígérhetek! (ha-ha) Elég csak Vincére gondolni. Nem leszünk lassúak az tuti!

Ha jól számolom idestova több mint egy 20 éves zenei pályát tudhatsz magad mögött. Ennek a 20 évnek a zenei tapasztalatát, sikereit, buktatóit mennyire tudod, vagy mennyire előnyös egy új csapat irányításánál alkalmazni?

Pfff... Annyiban mindenképp könnyebb, hogy a "nevemre" valamilyen szinten lehet zenekarilag támaszkodni. Nem szeretem ezt amúgy, ezt a többiek is tanúsíthatják. De el kellett fogadnom, hogy ez a szükséges "rossz", sokszor előnyt is jelent és ezt az előnyt nem szeretném elvenni a srácaimtól. Bár, már a nevem mögé rakott múltbeli zenekarok feltüntetésével már-már olyan vagyok, mint egy leltári megnevezés! Ha-ha.  Amit pedig megtanultam a buktatók, illetve nevén nevezve bukások által, azoktól óvom őket és tanulva belőle próbálom messzire elkerülni a hasonló szitukat! Viszont kiemelnék egy nagyon nagy pozitívumot. Itt van a készülő videoklip esete, ami az Old Elephant című dalra készül. Ez egy hihetetlenül önzetlen hozzáállás eredménye. Boros Krisztián és Kálmánfi Szabolcs keze, szíve, lelke munkájának eredménye ez a klip! De amellett, hogy zeneileg nagyon fogékonyak mindketten, a köztük és a személyem közt lévő évtizedes kapcsolat is eredményez ezt a klipet. Itt is megköszönünk nekik munkájukat, illetve ajánlanám őket mindenkinek. És ugyanitt jár a köszönet a HCW pankrátorainak felkészülését biztosító dojonak is, ahol a klip készült.

Tehát Active Destruction. A cél kitűzve és reméljük, csak jót hoz a jövő.

Így legyen! Ámen!

Pistám, Köszönöm a beszélgetést!

Mi köszönjük és remélem még a jövőben is sokat, sokáig beszélgetünk még az Active Destructionel történtekről! Lásd, hamarosan jön egy klip, november 12-én pedig a Gozsdu Manó Klubban az első koncert, Janó Misuékkal a Warchief zenekarral, haladunk, megyünk! Aktívan pusztítva!!!

Micccsoda végszó!!! Rock



ACTIVE DESTRUCTION facebook 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése