2016. június 15., szerda

Perihelion - Hold ’EP 2016

Az egykori, szép sikereket elért debreceni black/death metal Neokhrome-ból 2012-re atmoszferikus prog-black csapattá avanzsált Perihelion a hetekben jelentette meg négy dalos, Hold című kislemezét. A mára már nem csak a hazai, hanem a külföldi színtér által is elismert csapat ismételten a francia Apathia Records égisze alatt adta ki három saját számot, valamint a Twin Peaks című filmsorozat Sycamore Trees betétdalának feldolgozását tartalmazó korongját.


Már nyitásként a gyönyörűséges hangulatot árasztó Feneketlen progresszív folk kompozícióinak dallamai simogatják kényeztetően hallójárataim. Nincs itt semmilyen vadság, semmilyen bizarr megoldás, csak letisztult, szépségesen kifinomult szellők járja, nap pirította magyaros ősi energiákból táplálkozó harmóniák, amik éterien sámánisztikus, egyben misztikus atmoszférát adnak a dalnak. Az ezt követő Szárnyakon egy dinamikusabb, megszólalásában is egy rockosabb csillagösvényt jár be, míg a valamilyen szinten hosszá csatlakozó címadó Hold filmzenés art-prog-jazz-es szerkezetének légies könnyűsége egy hálát adó ima erejével is felér. Zárásként pedig felcsendülnek az Angelo Badalamenti és David Lynch által írt Sycamore Trees sejtelmes melódiái. Bár bevallom, én nem vagyok egy nagy Twin Peaks rajongó, (gyerekkoromban láttam a sorozatot és ezzel ennyi is) de annál inkább vagyok Badalamenti fan. Eszméletlenül jól ráéreztek az eredeti kissé bizarr jazz-es téma misztikumára, amit egy nagyon jó sötét túlvilági vibrálásokkal teli ambient-jazz rock dallá gyúrtak át.
 

Szinte beleborzongok, amint újra és újra meghallgatom az Ep dalait. De azt már most kijelentem, hogy fölösleges bármilyen hatást (lehet szó VHK, Thy Catafalque, Alcest, Ulver, stb.), vagy hasonulást keresni. Biztos, hogy vannak, de ezeket az alkotók jobban tudják. Itt most a hangsúly a dalok azon egyedi - ősi energiákból táplálkozó misztikus atmoszféra - hatásain van, amiket ha arra fogékony és befogadó fülek hallanak, a lélekben nyomban célba is találnak. 





1 megjegyzés:

  1. Abszolút egyetértek és nagyon jó irányba halad a zenekar a Zeng LP-vel és az új Hold EP-vel!

    VálaszTörlés