2016. június 7., kedd

Sunrise Circus - Trenches ’EP 2016

A hat éve létező Sunrise Circus zenekar gerincét egy székesfehérvári kötődésű zenész baráti társaság adja. A kezdetben kötetlen jam-sessionként működő csapat zeneiségére nagy hatással voltak a ’60-as, ’70-es évek olyan progresszív és pszichedelikus legendái, mint a King Crimson, Pink Floyd és Led Zeppelin, valamint ezek újkori követői.

A Sunrise Circus modern psy-prog enyhén grunge-os zenéjére már a kezdetektől jellemző volt az improvizatív, nyitott gondolkodású előadásmód és a nem szokványos dalszerkezetek ki matekozása. Első áttörést jelentő koncertjüket 2012-ben adták az R33 Klub első ízben megrendezett tehetségkutatóján. Ahol is az elnyert különdíjnak köszönhetően 2013-ban napvilágot látott az első albumuk In Progress címmel. Időközben – ahogy az lenni szokott – egyes tagoknál a zenekar egyre több energiát emésztett fel ezért tagcserékkel egy új felállás szerveződött, akik masszívan egy éve dolgoznak a zenekar nemrégiben megjelenő Trenches című kislemezén.


A négydalos EP dalait végig hallgatva, már első hallásra érezhető az a fajtafejlődés, amin a csapat legutóbbi In Progress albuma óta végig ment. A dalok nem csak hogy energikusabban, és jobban is szólnak, de műfajilag is több szálból táplálkoznának. Értem itt nyitó daluk, Collapsing Waltz elszállós art-jazz kompozícióiba oltott grunge-os rezgéseit, vagy az azt követő Houdini fémesen zakatoló inde - alter-rockos lebegései és experimentális megoldásai, amik akaratlanul is a Primus basszusgitárosa Les Claypool és Sean Lennon The Claypool Lennon Delirium nevű projekt zenekarának hasonulásait juttatják az eszembe (talán nem kellet volna egyazon időben hallgatnom a két albumot… ha-ha). Harmadik, Revolt for the Sun dalukat egy delejesen vibráló sivatagos riff-hullám hátán indítják útjára, hogy a későbbiekben egyfajta improvizatív prog-jazz katarzisba vesszenek bel. Amit a kíséretül szolgáló könnyed dallamú orgona-billentyűs futamok tesznek még hatásosabbá. Záró témájuk, a Leftover Dignity akár egy modern felfogású King Crimson zeneiségbe burkolt torpedó lenne. A dal kezdeti könnyed szerkezetű vidám, bohókásan játékos prog-rock dallamai után szigorúan csapnak le a már stoner-sludge metalosnak mondható zord riffek áradatai, amik enyhén dühös eleganciával vértezik fel az amúgy kellemes hangulatú, rádiós slágernek is beillő (legalább is az én rádiómba) dalocskájukat.


Ennyi… ezt így kell csinálni. Megmerem azt is kockáztatni, hogy Sunrise Circus valamilyen szinten megreformálta a progresszív rockot. Hogy miért? Egyrészt zenéjükben merészen újítanak, gondolkodnak, ezáltal szélesítik saját maguk virtuóz határait és nem a megszokottat akarják velünk hallatni. Másrészt nem félnek olyan hatásokhoz visszanyúlni, s azokat alkalmazni, amik ha mára nem is oly divatosak, de még mindig példaértékűek.  





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése